A BNR 2 százalékra csökkentette az alapkamatot
Vissza

A BNR 2 százalékra csökkentette az alapkamatot

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa pénteki rendkívüli monetáris politikai ülésén 50 bázisponttal 2 százalékra csökkentette az alapkamatot a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet hatására - közölte ma a központi bank.

Az intézkedés hétfőtől lép hatályba. A jegybank egyúttal a kamatfolyosó szűkítéséről is határozott, így annak határait plusz/mínusz 0,5 százalékra csökkentette a korábbi plusz/mínusz 1 százalékról úgy, hogy az egynapos lejáratú hitelt 2,50 százalékra mérsékelték a korábbi 3,50 százalékról. A kamatfolyosó alsó értéke változatlanul 1,50 százalék maradt.

Azért, hogy a kereskedelmi bankoknak nagyobb likviditásuk legyen, a jegybank arról is határozott, hogy repo-ügyletekkel állampapírokat vásárol a kereskedelmi bankoktól, amit majd egy későbbi időpontban visszacserélnek a meghatározott árfolyamon. A jegybank a másodlagos piacon is tartósan állampapírokat fog vásárolni a kereskedelmi bankoktól, szintén azért, hogy biztosítva legyen a likviditás a pénzpiacon.

Az igazgatótanács felülvizsgálta a monetáris politikai ülések menetrendjét, és úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetre való tekintettel akkor ülésezik és olyan gyakorisággal, ahogyan a helyzet szükségessé teszi.

A jegybank kilátásba helyezte a kereskedelmi bankok kötelező valutatartalékrátájának mérséklését is amennyiben ez szükségessé válik. Legutóbb február elején két százalékponttal 6 százalékra mérsékelték a kereskedelmi bankok kötelező deviza tartalékrátáját. A lej esetében 8 százalék a tartalékráta. Az alapkamat 2018 májusa óta nem módosult mostanig.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kudarc részsikerekkel
Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ