A béke jegyében kezdődött meg a téli olimpia Pjongcsangban
A koreaiak közös lobogó alatt vonultak fel
A koreaiak közös lobogó alatt vonultak fel
Vissza

A béke jegyében kezdődött meg a téli olimpia Pjongcsangban

Megkezdődött a XXIII. téli olimpia pénteken a dél-koreai Pjongcsangban: a február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg. A megnyitó előtt néhány sportágban voltak már selejtezők vagy csoportküzdelmek, a téli olimpia nagyüzeme szombattól indul be, rögtön magyar éremeséllyel. Az országok bevonulását megelőzően a Koreai Köztársaság elnöke és Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, a Koreai Munkapárt agitációs és propaganda osztályának vezetője – néhány héttel korábban még elképzelhetetlen módon – kölcsönös udvarias üzenetváltás után kezet fogott. A több mint kétórás ceremónia számos eleme is a békére utalt, a két Korea közös lobogó alatt érkezett, öt dél-koreai gyerek gyertyával vonult be, John Lennon Imagine című dalát helyi művészek énekelték galamb térformában. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.

A rendező ország történetét bemutató zenés, táncos műsor után került sor a résztvevő országok csapatainak bevonulására 35 ezer néző előtt. A stadionba – a dél-koreai ábécé alapján – 89.-ként érkező magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte. Románia küldöttsége 13.-ként vonult fel, a zászlót Marius Petru Ungureanu sílövő vitte.

Látványos műsor a megnyitón

A 92 nemzet közül a hagyományoknak megfelelően az első helyen ezúttal is Görögország sportolói vonultak fel, a sort pedig a házigazda Dél-Korea, valamint Észak-Korea közös bevonulása zárta. Sportolóik a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt érkeztek, a lobogót két sportoló – egy észak- és egy dél-koreai résztvevő – közösen vitte.

Érdekes színfolt volt Tonga zászlóvivője, az ezúttal sífutásban induló Pita Taufatofua, aki a fagypont alatti hőmérséklet ellenére félmeztelenül menetelt. A 34 éves sportoló a 2016-os riói olimpián is zászlóvivő volt, Brazíliában tekvondóban versenyzett.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének köszöntő beszédét követően Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg hivatalosan a játékokat.

Az olimpiai zászló érkezése és az olimpiai eskü elhangzása után a stadionban az olimpiai lángot a koreai közös női jégkorongcsapat két tagja vitte fel a fáklyához, ahol Kim Ju Na, Dél-Korea első műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lobbantotta fel a lángot. Pjongcsangban rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője – köztük 19 magyar és 28 román (közte egy tartalék) – indul. A román küldöttségben három erdélyi magyar sportoló, Lőrincz-Sára Tímea sífutó, Tófalvi Éva biatlonista és Bartha Levente bobos található.

Magyar bevonulás, élen Nagy Konrád egyetemi világbajnok gyorskorcsolyázóval

Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megnevezéssel a játékokon.

A látványos megnyitót részben beárnyékolta, hogy a stadionban nem működött a wifi, s ez alaposan megnehezítette az újságírók és fotósok munkáját. A szervezők tájékoztatása szerint a teljes network-hálózat összeomlott, ami a játékok minden helyszínét érintette.

Magyar éremesély az első hivatalos  versenynapon

A pjongcsangi téli olimpia első hivatalos, szombati versenynapján rögtön magyar éremszerzési esély kínálkozik: a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres küzdelmében Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang is odaérhet a dobogós helyekre.

A három egyéni szám közül mindenképpen a szombaton esedékes leghosszabb táv az, amelyik a legkevésbé fekszik a Liu fivéreknek, akik legjobb eredményeiket 500 és 1000 méteren érték el, ennek ellenére nem lenne nagy meglepetés, ha legalább egyikük harcban lenne az érmekért. Liu Shaolin a négy állomásból álló Világkupa-sorozat hollandiai versenyén egyszer második lett ebben a számban, míg összesítésben hatodikként zárt. Liu Shaoang pedig háromszor is döntős volt, igaz dobogóra egyszer sem állhatott, azonban kiegyensúlyozott teljesítményével ötödik lett a Vk-rangsorban.

A harmadik magyar induló a Liu Shaoanghoz hasonlóan olimpiai újonc Burján Csaba lesz, tőle meglepetés lenne a finálés szereplés, de az elődöntő elérhető lehet. Az első körből hárman jutnak majd tovább a hatfős futamokból, ez nem okozhat gondot sem Liu Shaolinnak, sem Liu Shaoangnak. Előbbi többek között a táv háromszoros Európa-bajnokával, az orosz Szemjon Jelisztratovval és a szám tavalyi vb-ezüstérmesével, a kanadai Samuel Girarddal szerepel azonos hatosban, Liu Shaoangnak pedig egy hazai versenyző, a Vk-győzelemmel szintén rendelkező Lim Hjo Dzsun jutott ellenfélül a nagy riválisok közül. Burján több jó korcsolyázóval versenyez majd, de ő nem kapott kiemelkedő képességű ellenfelet.

A szám nagy esélyese a dél-koreai Hvang Tae Hon, aki a négy Vk-viadalon két-két első és második helyet gyűjtött, de a januárban minden távon Európa-bajnok holland Sjinkie Knegt, vagy a háromszoros olimpiai bajnok, egyúttal címvédő kanadai Charles Hamelin győzelme is papírforma eredmény lenne.

Női 500 méteren csak a selejtezőt bonyolítják le, a negyeddöntőbe kerüléshez a négyfős futamok első két helyén kell végezni. Jászapáti Petra azzal a Csoj Min Dzsonggal is találkozik, aki második lett a Vk-sorozatban a legrövidebb távon. Rajta kívül orosz és brit ellenfele lesz. A jó rajtja miatt a rövidtávot kedvelő Keszler Andrea a legjobb, egyes pozícióból startolhat, de riválisai között lesz az olasz Arianna Fontana, aki Vancouverben harmadik, Szocsiban második lett 500-on és a holland Suzanne Schulting.

A vb- és Eb-ezüstérmes női váltó is jégre lép az elődöntőben, méghozzá egy brutálisan erős négyesben a dél-koreaiak, a kanadaiak és az oroszok mellett. A futam összetétele mindenképpen váratlan, mivel a Vk-sorozat első, harmadik és negyedik helyezettje jutott ellenfélnek a megszokott első, negyedik és ötödik helyett, azaz Hollandia helyett került Kanada a futamba. A négy csapatból kettő jut a fináléba. A rövidpályás selejtező versenyek közép-európai idő szerint 12 órakor rendezik, élőben követhető az m4sport tévéadón is. Az 1500 m-es döntő 14.28 órakor kezdődik.

Az első napon az első érmeket a női sífutók szerezhetik meg, mégpedig a 7,5 + 7,5 kilométeres tömegrajtos versenyben, amely 9.15 órakor kezdődik. Az első aranyért várhatóan a svéd Charlotte Kalla lesz harcban a norvégokkal, köztük minden idők legeredményesebb női téli olimpikonjával, Marit Björgennel, aki hetedik aranyérmére hajt Pjongcsangban. Az Agerpres hírügynökség szerint romániai induló is lesz a versenyen, a gyergyói Lőrincz-Sára Tímea.

Szintén kiemelkedő érdeklődés övezheti a női sílövők 7,5 kilométeres sprintversenyét, ugyanis a szakági Vk-ban éllovas szlovák Anasztaszija Kuzmina sorozatban harmadszor nyerheti meg a számot, a kétszeri címvédés pedig még egyetlen biatlonosnak sem sikerült egyetlen számban sem. A hatodik olimpiáján induló csíkszeredai Tófalvi Éva a romániai induló, a verseny 13.15 órakor kezdődik.

Két futamot bonyolítanak le a szánkós kettősök, rajthoz áll Románia is (Valentin Creţu és Andrei Turea), kezdés 12.15-kor.

A síugrók normálsáncos versenye rendre szoros küzdelmet hoz a kis különbségek miatt, így akár meglepetés győztest is avathatnak, de a legnagyobb favorit a világkupában éllovas, Négysáncverseny-győztes, egyúttal címvédő lengyel Kamil Stoch.

Az első napon öt számban hirdetnek győztest.

Nincs már veretlen a vegyespárosoknál

A második és harmadik forduló után már csak a svájciak álltak egyedüliként két győzelemmel a curling vegyespárosok versenyében a téli olimpián, a negyedik menetben viszont már ők is veszítettek, a norvég duó győzött ellenük. A csütörtök reggeli forduló emlékezetes pillanata az volt, amikor a dél-koreai páros férfi tagja hatalmasat esett a Norvégiától elszenvedett 8–3-as vereség alkalmával. Li Kidzsong rálépett az egyik kőre, emiatt kicsúszott a másik lába alól a talaj. A sportoló nagyot esett, de látszólag nem lett komolyabb baja, csak a kezét fájlalta.

Eredmények, curling vegyes-páros, selejtező, 2. forduló: • Svájc–Finnország 7–6 • Kína–Koreai Köztársaság 8–7 • Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR)–Norvégia 4–3 • Kanada–Egyesült Államok 6–4. 3. ford.: • Norvégia–Koreai Köztársaság 8–3 • Kanada–Kína 10–4 • Svájc–Egyesült Államok 9–4 • OAR–Finnország 7–5. 4. ford.: • Kanada–Finnország 8–2 • OAR–Kína 6–5 • Koreai Köztársaság–Egyesült Államok 9–1 • Norvégia–Svájc 6–5. Az állás: 1. Svájc, Kanada és OAR 3 győzelem/1 vereség, 4. Koreai Köztársaság és Norvégia 2/2, 6. Kína és Egyesült Államok 1/3, 8. Finnország 0/4.

Két szám után Kanada vezeti a műkorcsolya csapatversenyt

A férfi rövidprogramban japán, a páros rövidprogramban orosz siker született pénteken a műkorcsolyázók csapatversenyében a pjongcsangi olimpián. Összesítésben Kanada vezet.

A verseny honlapjának beszámolója szerint a férfiaknál a japán Uno Soma izraeli és kanadai riválist megelőzve lett első, a párosoknál győztes Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov duó pedig kanadai és német ellenfelét utasította maga mögé.

Eredmények, műkorcsolya csapatverseny: Férfi rövidprogram: 1. Uno Soma (Japán) 103,25 pont – 10 csapatpont, 2. Alexei Bychenko (Izrael) 88,49 – 9, 3. Patrick Chan (Kanada) 81,66 – 8. Páros rövidprogram: 1. OAR (Jevgenyija Taraszova, Vlagyimir Morozov) 80,92 – 10, 2. Kanada (Meagan Duhamel, Eric Radford) 76,57 – 9, 3. Németország (Aljona Savchenko, Bruno Massot) 75,36 – 8. Az állás: 1. Kanada 17 pont, 2. Egyesült Államok 14, 3. Japán 13.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

San Franciscóban betiltják az ...
Iraki elnök: Washington nem indíthat ...
Festmények filmen, film a Bohéméletben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ