352 millió eurós vízügyi beruházás Kolozs és Szilágy megyében
Aláírták az uniós nagyprojekt finanszírozási szerződését
Aláírták az uniós nagyprojekt finanszírozási szerződését
Vissza

352 millió eurós vízügyi beruházás Kolozs és Szilágy megyében

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság aláírta a vízügyi és erdészeti minisztériummal a Kolozs és Szilágy megye víz-és csatornahálózatának bővítéséről szóló európai uniós nagyprojekt támogatási szerződését. A projekt fő célkitűzése az ivóvízhálózat mikrobiológiailag ellenőrzött, biztonságos kiterjesztése, valamint a szennyvízelvezetés biztosítása.

A közel 352 millió eurós beruházás során a tervek szerint megépítenek 1090 km ivóvízhálózatot, 317 km gerincvezetéket, 308 km csatornahálózatot, 1 kezelőállomást és 4 szennyvíztisztítót, közel 170 szivattyúállomást. Az Európai Unió közel 299 millió euróval járul hozzá a kohéziós alapból az infrastrukturális beruházás költségeihez, amely a projekt 85%-át teszi ki, a fennmaradó rész állami, illetve megyei költségvetésből származik.

„A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság által lebonyolított beruházás minőségi fejlődést jelent a települések számára, több évtizedes, elavult vízhálózat megújítását, hiányzó infrastruktúrák kiépítését foglalja magába. A kivitelezéseknek köszönhetően a Kolozs és Szilágy megyei háztartások 95%-ában lesz vezetékes ivóvíz, valamint a 2000 főnél nagyobb lakossággal rendelkező településeken a szennyvízelvezetés is biztosítva lesz, kiterjesztjük a gyalui vízkezelő állomásról érkező, vízminőségileg az ország egyik legjobbjának tartott ivóvízhálózatot a Szilágyságra is. Reményeink szerint jövő év közepéig lezajlanak a közbeszerzési eljárások, ezt követően pedig kezdődhet a kivitelezés” – nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, a Szamos-Tisza Vízgyűjtő Medence Regionális Fejlesztési Egyesület Igazgatótanácsának tagja.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ