24. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron esőben, napsütésben
Vissza

24. Nemzetközi Néptáncfesztivál Szamosújváron esőben, napsütésben

Az idén 25 éves Téka Alapítvány 24. alkalommal rendezte meg tavaszi nagyrendezvényét: a Nemzetközi Néptáncfesztivált. 25 éve kezdte meg hivatalosan tevékenységét az alapítvány, az akkori főbb tevékenysége a néptánccsoport támogatása volt. 25 év alatt számos kül-és belföldi kapcsolatot épített ki, melyek közül több megszakadt. Idén régi kapcsolatokat is újraépítettünk, a régieket is ápoltuk.

A fesztiválszervezésben megedződött csapat elé az időjárás gördítette a legnagyobb akadályokat. A szabadtérre tervezett programok egy része a helyi Művelődési Házba került. Csütörtökön éjjel érkezett az abai Attila Király Gimnázium diákjainak egy csoportja, a Határtalanul program keretében. Ők pénteken a helyi Kemény Zsigmond Elméleti Líceumot látogatták meg, találkoztak régi barátaikkal, majd bemutatták a Horrorisztikus beszédgyakorlat 5 hullával című színdarabjukat, és a nagyszünetben az abai Abanda együttes adott kiskoncertet.

Péntek reggel kezdődött és szombat estig tartott a főtéri kézműves vásár, ahol főleg helyi kézművesek, a Szamosújvári Kézműves Egyesület tagjainak munkáit lehetett megcsodálni és megvásárolni.

A péntek délutáni Prücskök táncháza az óvodás és kisebb elemis korosztályt szólította meg, ezt követte a szabadtérre tervezett, de a Művelődési Házban megtartott néptáncbemutató. A helyi Kontrabanda zenekar buzai rendje nyitotta meg az előadást, ezt az abai Sárvíz Néptánccsoport Tavasz című rábaközi koreográfiája követte. A Szentgáli Szűrős Néptánccsoport felcsíki táncokat, az iklódi táncosok helyi táncokat mutattak be.

A litéri tánccsoport először vett részt a fesztiválon, ők 4 korosztályban táncolnak, most az idősebbek galgamenti táncokat mutattak be. A sárospataki Bodrog Néptáncegyüttes már járt nálunk, ők most a Felső-Tisza vidékének táncaiból nyújtottak ízelítőt. A maroshévízi Csillagszem táncosai gyímesi táncokat jártak, majd a litéri fiatalok együttese rimóci táncokat. A helyi Kiskaláka 7-8. osztályos diákokból álló utánpótlás csoportja, akiknek óvodás koruk óta lehetőségük volt néptáncoktatáson részt venni, most kalotaszegi táncrendet mutatott be. Az előadást közös mezőségi csárdással zárták, ahol minden csoportot egy pár képviselt.

Mindkét este a táncház a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermében zajlott, ahol a hangulatot a Harmadik, a Kontrabanda és az Ördöngös zenekarok biztosítták.

Szombaton 9 órától kezdődött a VIII. Játék és Népi Hagyomány népi gyermekjáték találkozó. Idén is a Kolozs megyei Tanfelügyelőség versenynaptárában szerepel az esemény, melyre 13 csoport nevezett be. Nagyon színvonalas produkciókat mutattak be a Marosvásárhelyi 6-os napközisek, a radnóti harmadikosok, a kolozsvári Apáczaisok, a Méhecske és Vidám Vonatocska óvoda kicsinyei, a széki óvodások, a szamosújvári óvodák és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum minden elemi osztálya. Megközelítőleg 225 gyerek lépett színpadra, igényes ruhában, csillogó szemmel. A produkciókat szakmai megbeszélés keretében Gőbölös Gábor, az abai Művészeti Iskola néptánctanára értékelte. A megbeszélés alatt a gyerekek a népzene és a népi hangszerek csodálatos világában barangolhattak, a számukra megrendezett hangszerbemutató alatt. A szakmai megbeszélések fontossága beérni látszik, hiszen évről-évre igényesebb, módszertanilag jól felépített produkciókat visznek színpadra a környékbeli pedagógusok, akik közül a zöme évente visszajár.

A szakmai megbeszélést könyvbemutató követte: az ugyancsak Abáról érkezett Fehérné Korcz Judit második könyvét, az Idát mutatta be Debreczeni Orsolya magyartanár. A Tulipános mesék első kötetét a Lilit is bemutatták már nálunk, s reméljük a sorozat többi kötetével is megismerkedhetünk. Fehér Judit nemcsak tanító, drámatanár, anya, feleség, hanem a mesecoaching egyik művelője. A népmesék világa irányt mutat a mában is, a Tulipános mesék pedig mai nőknek szóló történeteket tartalmaz, melyek továbbgondolásra késztetik az olvasót.

A meghirdetettnél picit később, de már ragyogó napsütésben indult a meghívott néptáncegyüttesek felvonulása, a líceumtól a főtéri színpadig. A főtéri szabadtéri színpad előtt kézműves vásár és gyerekfoglalkozások is várták Szamosújvár lakóit. Gyöngyfűzés, kosárkészítés, agyagozás és arcfestés várta a kicsiket, a helyi tanítónők irányítása alatt.

A színpadon 15 néptánccsoport produkcióját tekinthettük meg, magyar és román, belföldi és magyarországi csapatok, akiket májusban összehoz a néptánc szeretete. A sárospatakiak nyírségi tánca nyitotta a gálaműsort, ezt a Bodor Károly által vezetett szentgáli csoport felcsíki tánca követte. A kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes szatmári táncokat adott elő a Rezeda zenekar kísérte őket. A helyi Valea Somesului csoport besztercei román táncokat adott elő, majd a litériek galgamenti és rimóci táncai következtek. Az abaiak rábaközi táncát a dési Aranyeső néptáncegyüttes kalotaszegi összeállítása követte.

A kolozsvári Kisbogáncs felcsíki táncokat, a Zurboló Enyed-környéki táncrendet adott elő. Az ugyancsak kolozsvári Szarkaláb előadásában kölpényi táncokat láthattunk. Szamos menti román táncokat a Valea Somesului előadásában láthattunk, gyergyói táncokat táncoltak a maroshévízi Csillagszeműek. A gálaműsor végén a szamosújvári Kiskaláka kalotaszegit, a Kaláka bodonkúti táncrendet mutatott be.

Szamosújvár főterére sok embert kicsalogatott az esti koncert, amelynek meghívottja Herczku Ágnes volt, illetve a visai Fodor Juliska néni adatközlőként hitelesen bemutatta a gyűjtött népdalokat. A Hozomány, Visa című előadással felidézték Kallós Zoli bácsi és más egykori adatközlők emlékét.

A rendezvény táncházzal ért véget. Idei legfontosabb partnerünk a Hagyományok Háza, akikkel először szervezzük közösen e fesztivált. Természetesen régebbi partnereink is együtt dolgoztak a rendezvény sikeréért: a Szamosújvári Polgármesteri Hivatal, a Tóvidék egyesület és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum.

Fotók: TÉKA ALAPÍTVÁNY


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ