2020-ban a „Remarul 16 Februarie” létesítésének 150. évfordulóját ünnepli

2020-ban a  „Remarul 16 Februarie” létesítésének  150. évfordulóját ünnepli
A kolozsvári „Remarul 16 Februarie” Vasúti Főműhelyek vállalat ezekben a napokban ünnepli létrehozásának 15. évtizedét. Kezdetben egy szerény vagonjavító műhely volt, ma pedig a vállalat sikerei megerősítették vezető helyét a vasúti közlekedési eszközök romániai piacán.

Az eseményen jelen levő hivatalos személyiségek és közszereplők közül felszólaltak:  Őszentsége Andrei Andreicuț Révkolostor, Erdőfelek érseke, Kolozs, Máramaros és Szilágy megye metropolitája;  Călin Mitică, a „Remarul 16 Februarie” vállalat Igazgatótanácsának elnöke;  Emil Boc Kolozsvár polgármestere;  Lucian Nicolae Bode szállításügyi miniszter; IoanAurel Pop a Román Akadémia elnöke; Rareș Bogdan európai parlamenti képviselő, az Európai Parlamentben a néppárti román delegáció vezetője.  Jelen volt még Ioan Rus, Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, Ovidiu Turcu, Cozmin Gușă és Vasile Dâncu.

Egy ötlet sorsa minden nap íródik.  Fokozatosan és felelősségtudattal, mindig a felfelé ívelő fejlődésre fókuszálva,  körbeveszi magát célkitűzéseihez méltó emberekkel és anyagi erőforrásokkal. Az ötlet ma ünnepli a 150. évfordulóját. 

A XX. századi Erdélyben a kommunikáció és a személyszállítás fejlődése a vasúti gördülőállomány iránti kereslet erőteljes növekedéséhez vezetett. Ezért szükség volt egy olyan műhely létrehozására, ahol karbantartották és javították a mozdonyokat és a vasúti kocsikat.  A kolozsvári vasúti műhelyt az állomással szemben, a vasútvonalakon túl hozták létre 1870. szeptemberében, amikor felavatták a Kolozsvár-Nagyvárad vasútvonalat. A műhely kezdetben csakis a vasúti kocsikat javította. Az elején a műhelyben csak néhány munkaeszköz és esztergapad volt.  Kevés munkás foglalkozott a gördülőállomány karbantartásával és a működéshez szükséges beavatkozások elvégzésével, a legtöbb munkát kézzel végeztek. 

Ma, a cég sikerei megerősítették vezető helyét a román piacon, mivel széles skálájú termékeket és szolgáltatásokat biztosítunk. Mindez a nagymértékű befektetések, a cég hatékony átszervezési programjai, a termelési kapacitás korszerűsítése, a javítási technológiák átszervezése miatt vált lehetővé, nem beszélve a technológiák alkalmazkodásáról a különböző típusú járművekhez.  A történelem átöleli a jelent, és együtt meghajolnak mindazok előtt, akik munkájukkal és hitükkel fémjelzik ennek a projektnek a létét és a folyamatosságát. 

A „Remarul 16 Februarie” méltóságot és nehéz munka által megszerzett tiszteletet jelent, továbbá egy eszközt, amely által megnyilvánul az emberi tudás és az a természetes óhaja, miszerint elérjünk egy felelősségteljesebb és állandóan jobb holnapot.  Elismerésünk  ma azok fele irányul, akik voltak, és azok fele, akik leszünk, egyre jobbak, akiket foglalkoztat a program fejlődése és pozitív dinamikája.  Az a múlt, amelyet ismerünk, arra kér bennünket, hogy folytassuk a hagyományt.  Keressünk új, fejlesztésre váró lehetőségeket, és hódítsunk meg új célokat.  Fedezzünk fel új horizontokat, törjük össze az ismeretlenség falait, és hagyjuk örökül gyermekeinknek a prosperitás magasan ívelő célját, amelyet a tudomány és a technika természetes méltóságával ruházzunk fel. A román ipar soha nem hal meg. Együtt növeljük Romániát. Isten éltesse a Remarul 16 Februarie vállalatot!” – mondta Călin Mitică, a „Remarul 16 Februarie” Igazgatótanácsának elnöke.

Jelenleg a cég közel 17 hektáron működik, ebből  12 hektár termelési terület, amelyekben olyan munkagépek működnek, amelyek könnyen alkalmazkodnak az új  technológiai eljárások megszervezéséhez, a bármilyen típusú vasúti járművek javításához és korszerűsítéséhez, illetve új járművek építéséhez. Több nemzedéknyi szakember hagyta kézjegyét a társaság fejlődésében, és folytatják hozzájárulásukat a felvállalt, folyamatos fejlődés megteremtéséért. 

Remarul16 Februarie SA,

Tudor Vladimirescu utca  2-4. Sz.,

400225, Kolozsvár, ROMÁNIA

www.remarul.eu

(X)