1956-hoz kapcsolódó filmeket nézhetünk ingyenesen vasárnap estig

1956-hoz kapcsolódó filmeket nézhetünk ingyenesen vasárnap estig
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából öt kitűnő magyar film nézhető ingyenesen mától kezdve vasárnap estig a Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmio nevű streaming platformján – tette közzé az NFI. Mint írják, a Szerelmesfilm, a Szerencsés Dániel, a Szamárköhögés és a Napló apámnak, anyámnak a forradalom, illetve az annak leverését követő időszak személyes történeteit és tragédiáit feltáró alkotások, míg A berni követ című thriller 1958-ban megtörtént eseményt dolgoz fel.

A Szabó István által rendezett 1970-es Szerelmesfilmben Oláh Jancsi az 1956-ban Franciaországba emigrált volt szerelméhez utazik, miközben a több mint tíz éve nem látott lánnyal kapcsolatos emlékképek és fantáziák keverednek fejében. A Halász Judit és Bálint András főszereplésével készült alkotásban a francia újhullám keveredik Szabó István egyedülálló mozgóképvilágával.

Ingyenesen nézhető a filmio.hu weboldalon október 23-án, vasárnap estig a Sándor Pál rendezte 1983-as Szerencsés Dániel című alkotás is. Szerencsés Dániel és barátja, Angeli Gyuri 1956 decemberében úgy döntenek, hogy elhagyják Magyarországot. A nyugati határnál menekülőkkel telezsúfolt helységben várják az őket Ausztriába szállító teherautót, miközben azon gondolkodnak, jó döntést hoztak-e. Sándor Pál érzékeny filmje ’56-ról a forradalom apropóján szól az örök kérdésről: menni vagy maradni?

1956-ról a gyerekek szemén keresztül, Woody Allen-i humorral mesélve – így írják le Gárdos Péter Szamárköhögés című 1986-os alkotását. A kultikus film középpontjában a forradalom napjai alatt lakásába bezárkózó család áll, amelynek tagjai mind másként élik meg az eseményeket. A film főbb szerepeiben Törőcsik Mari, Garas Dezső és Hernádi Judit láthatók.

A Mészáros Márta által rendezett 1990-es Napló apámnak, anyámnak című filmben János tevékenyen részt vesz az 1956-os októberi forradalom eseményeiben, míg Juli Moszkvában reked és csak novemberben térhet haza, amikor már elkezdődnek a letartóztatások. Mészáros Márta világhírű Napló-trilógiájának utolsó felvonása egyike a sorsfordító hetek legmegrázóbb krónikáinak.

A Szász Attila rendezte 2014-es A berni követben két 1956-os emigráns fiatal bejut a berni magyar nagykövetségre, ahol fegyverrel arra kényszerítik a nagykövetet, hogy szerezze meg és adja át nekik a követségi üzenetek titkosításához használt kódkönyvet. Az izgalmas thrillert valós események ihlették, a főszerepekben Kulka János, Kádas József és Szabó-Kimmel Tamás láthatók.

Az 1956-os forradalom évfordulójának alkalmából közzétett öt magyar film rövid regisztrációt követően Romániából is ingyenesen nézhető a filmio.hu-n (a platform kínálatában lévő további alkotások megtekintése előfizetéshez kötött).

Az NFI honlapján közzétett bejegyzésben kiemelik, a Filmio egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetők el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

(Borítókép forrása: nfi.hu)