18. Betlehemes Találkozó Szamosújváron
Vissza

18. Betlehemes Találkozó Szamosújváron

Luca napján, ami közismert dologtiltó nap a magyar néphagyományban, 170 gyerek várta a karácsonyt, a fényt, ismert és gyűjtésekből most előkerült kántákkal, hagyományok felelevenítésével.

A radnóti, válaszúti, széki és buzai gyerekek a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban gyülekeztek. Megkántálták a szamosújvári gyerekeket, a válaszútiak Luca-búzát is hoztak testvérosztályuknak. Ezt követően a szervező Téka Alapítvány székhelyén több kézműves műhelyben alkothattak a gyerekek: gyöngyből csillagot, szalagból angyalt, textilből szívet illetve gömböt dekoráltak. A Téka Alapítvány kézművesein kívül a Szamosújvári Kézműves Egyesület tagjai is vezették a foglalkozásokat. Utána Katona Annamária vezetésével népdaloktatáson vehettek részt.

A rendezvény fénypontja a helyi művelődési házban zajló gálaműsor volt. A válaszúti kisiskolások kántákkal nyitották meg a rendezvényt, majd a radnóti diákok a Lucázás hagyományát elevenítették fel.

A válaszúti kisiskolások a magyarszováti betlehemest mutatták be, a helyi előkészítősök ugyancsak Luca-napi hagyományokkal léptek fel. A buzaiak a hagyományos buzai betlehemest hozzák minden évben, minden gyerek megtanulja a faluja karácsonyi hagyományát. Hasonló módon a széki gyerekek is minden évben vendégeink, büszkén játszák hagyományos betlehemesük. Köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, hiszen így a hagyományok megmaradnak az új nemzedék emlékeiben is.

A helyi elsősök betlehemes játékot, a másodikosok regölést mutattak be. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum elemi osztályai minden évben fellépnek e rendezvényen. Évről évre újabb kincsek kerülnek elő, hiszen minőségi műsorral örvendeztetik meg a szülőket s a helyi közösséget. A harmadikosok Filep Ildikó tanítónő által gyűjtött szépkenyerűszentmártoni betlehemest adtak elő. A tanítónő nagymamája emlékeit jegyezte le és tanította be diákjainak. A negyedikesek Both Zsuzsa gyűjtéséből ihletődtek, magyarpaniti István és János köszöntőket adtak elő.

A műsor évről-évre színvonalasabb, a karácsonyra való készüléskor is értékes dalokat, köszöntőket csempészünk diákjaink tarisznyájába, a cukorka és gyümölcs mellé.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ