10. KMN: Erdős Viktor nagymester volt az 5. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapok vendége
Vissza

10. KMN: Erdős Viktor nagymester volt az 5. Kolozsvári Erkel Ferenc Sakknapok vendége

Ismét egy magyar nagymestert hívtak meg a Kolozsvári Magyar Napok keretében immár ötödszörre megtartott Erkel Sakknapokra Erdős Viktor nagymester személyében (az esemény fővédnöke és támogatója ismét Nagy Elek üzletember volt).

Pénteken előbb Marton B. Sándor beszélgetett el a 31 éves sakkozóval, aki korosztályos, U14-es világbajnoki címmel is rendelkezik, többszörös magyar bajnok, számos versenyen ért el kiváló eredményt, s a magyar válogatott erőssége is.

Erdős egyebek között elmondta, hogy példaképe az emberileg is szimpatikus, közvetlen orosz Peter Szvidler.

A mester a bemutatás után 30 fős szimultánt vívott, és rekordot döntött: mindegyik partit megnyerte.

A kétnapos sakkrendezvényen szombaton 26 résztvevővel rendeztek 7 fordulós, svájci rendszerű tornát. A sorozat végén az amatőröket jutalmazták kupával, a profik „csak” oklevelet kaptak.

Ezúttal különdíjak is voltak. A legidősebb résztvevőnek járó kupát Vajnár Ilona kapta, a legfiatalabb sakkozónak járót pedig Fejes Hunor Péter. A legeredményesebb hölgyversenyző is kapott különdíjat, a kupát Nagy Natalie érdemelte ki 4,5 ponttal (a lehetséges 7-ből).

Az amatőrök legjobbjai: 1. hely: Marton B. Sándor 5 pont, 2. hely: Nagy Levente 4, 3. Krasznai János 3,5 pont.

A hivatásosok között Alin Marcu (aki egyben a verseny bírája is volt) lett az első 6,5 ponttal, megelőzve Dan Ambrut (5,5 pont) és Ioan Popot (5 pont).

A Szabadság képviselője, Póka János András, az amatőrök versenyében alig fél ponttal elmaradva a dobogótól az erős középmezőnyben végül a 18–21. helyen végzett (3 pont).

Borítókép: A nagymester csúcsot döntött a szimultánon – FOTÓ: ÖRDÖG I. BÉLA


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elengedi a büntetőkamatokat az ...
Megdupláznák idén a szociális ...
Legoexpó péntektől a néprajzi múzeumban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ