„Tengeri” országok vezetőinek csúcsértekezlete Bukarestben
Vissza

„Tengeri” országok vezetőinek csúcsértekezlete Bukarestben

Hétfőn kezdődött a Cotroceni-palotában a Három Tenger Kezdeményezés harmadik csúcstalálkozója, amelynek házigazdája Klaus Johannis államfő. Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint a hétfőn és kedden zajló találkozóra kilenc államfőt, két parlamenti elnököt, egy miniszterelnököt és egy külügyminisztert várnak. Az eseményen részt vesz az Európai Bizottság első alelnöke, Jean-Claude Juncker, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter, Heiko Maas német külügyminiszter, valamint európai és nemzetközi pénzintézetek képviselői. Az előző két találkozót Dubrovnikban (2016), illetve Varsóban (2017) tartották.

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot – Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban – idézte az Államelnöki Hivatal közleményét az Agerpres hírügynökség. A célkitűzések között szerepel továbbá a jelen lévő államok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat, Befektetési Alap létrehozása, illetve a Kezdeményezés hivatalos honlapjának bemutatása. Ugyanakkora a csúcstalálkozó keretében üzleti fórumot is tartanak, amelyen a tizenkét államot képviselő vállalatokon kívül amerikai egyesült államokbeli, nyugat-balkáni, moldovai és ukrajnai cégek is jelen lesznek. 

Donald Trump amerikai elnök köszöntő levelében kifejtette: az Egyesült Államok elkötelezetten együttműködik a Három Tenger Kezdeményezés tagországaival a térség energetikai, közlekedési és digitális infrastruktúrájának fejlesztésében. A Klaus Johannishoz intézett és az elnöki hivatal által közzétett levelében az amerikai elnök felidézte, hogy a tavalyi, varsói csúcstalálkozón ő maga is részt vett, és – első, széles nyilvánossághoz intézett európai szónoklata révén – az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a Három Tenger Kezdeményezést.

“Közös célunk az infrastruktúra fejlesztése, az üzleti kapcsolatok bővítése, az energetikai biztonság megerősítése, valamint a szabad, méltányos és kölcsönösen előnyös kereskedelem előtt álló korlátok lebontása Kelet-Közép-Európában” – emlékeztetett az amerikai elnök.

Trump rámutatott: az Egyesült Államok büszke arra, hogy a cseppfolyósított gáz exportja révén a (Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között található) “stratégiai jelentőségű” térség partnere lehet. Külön gratulált Romániának, Bulgáriának, Magyarországnak, Ausztriának és Szlovákiának, hogy gázvezetékek építésével teszik változatosabbá az energiaellátást. Az amerikai elnök sikeres tanácskozást kívánt, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a Kezdeményezés elkötelezett szövetségese marad mindaddig, amíg a 21. század biztonságosabbá és gazdagabbá tételére összpontosít.    

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ