Bukarestben az ukrán kormányfő

Változatlan Ukrajna EU- és NATO- csatlakozási szándéka

Bukarestben az ukrán kormányfő
Ukrajna EU-s és NATO-csatlakozással kapcsolatos „stratégiai irányvonala” változatlan marad – jelentette ki ma Bukarestben Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Marcel Ciolacu a Viktória kormánypalotában fogadta ma ukrán hivatali kollégáját. Mihai Constantin kormányszóvivő szerint az ünnepélyes ceremónia a Románia és Ukrajna közötti kétoldalú kapcsolatok megszilárdulását jelzi.

A Marcel Ciolacu kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Smihal hangsúlyozta: Románia a háború első napjaitól segíti országát.  Megköszönte a román partnereknek a támogatást, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Románia az EU és Ukrajna közötti előcsatlakozási tárgyalások megkezdését is támogatni fogja.

„Mindemellett számítunk a román üzletemberek aktív részvételére Ukrajna újjáépítésében. Meggyőződésünk, hogy megtaláljuk majd a kölcsönösen előnyös projekteket” – fogalmazott Smihal.

Beszélt arról is, hogy építő jellegű megbeszéléseket folytatott Marcel Ciolacuval, akivel több dokumentumot is aláírtak: egy politikai nyilatkozatot az Ukrajnából érkező áruk tranzitjának biztosításáról, egy megállapodást a tanulmányi oklevelek kölcsönös elismeréséről, s egy másikat egy új határátkelőhely megnyitásáról.Egyszerűsíteni fogják a határellenőrzést

„Egyszerűsíteni fogjuk a határellenőrzést az átkelőknél, és ahol lehetséges, közös ellenőrzéssel egyszerűsítjük az árutranzitot. Megkönnyítjük az ukrán termékeknek a romániai kikötőkbe történő szállítását. Megerősítjük az együttműködést a Duna-régióban a meglévő kikötői infrastruktúra jobb kihasználásával, illetve fejlesztésével” – számolt be az egyeztetésről a kijevi kormány vezetője.

Denisz Smihal méltányolta, hogy Románia „konstruktív” álláspontot képvisel az ukrán gabona tranzitjával kapcsolatban, ugyanakkor megköszönte az országnak, hogy befogadott a háború elől menekülő több mint 125 ezer ukrán állampolgárt.
Smihal: köszönjük Románia világos álláspontját„Köszönjük Románia világos álláspontját, amellyel elítélte az orosz agressziót, az orosz terrorizmust és az Oroszország által elkövetett bűncselekményeket. Köszönjük, hogy támogatják az agresszor elleni szankciókat” – mondta még az ukrán kormányfő.

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette: a román kormány addig fogja segíteni Ukrajnát, amíg szükséges, azaz Ukrajna győzelméig és területi integritásának helyreállításáig, majd az ország újjáépítésének folyamatában is.

A kormányfő elmondta, korábbi egyeztetésükön ismét Románia támogatásáról biztosította az ukrán miniszterelnököt.

„Egységesen lépünk fel Oroszország katonai agressziója, az ukrán nép ellen irányuló barbár és gyáva cselekedetek ellen. Véget kell vetni a vérontásnak ebben az értelmetlen konfliktusban” – fogalmazott.

Mint hangsúlyozta, mindkét ország nehéz időszakon megy keresztül, az európai kontinens és az egész világ biztonsága szempontjából példátlan kihívások közepette.

„De állhatatosaknak kell lennünk ebben a harcban, amellyel tulajdonképpen az életmódunkat, a demokrácia és szabadság alapvető értékeit védjük. Meg kell védenünk Ukrajna ahhoz való jogát, hogy szuverén módon dönthessen a jövőjéről. Romániának is stratégiai érdeke, hogy Ukrajna független, szuverén, demokratikus, szabad és virágzó ország legyen” – tette hozzá Marcel Ciolacu.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A politika jelentősen megváltozott az elmúlt másfél évtizedben, és egyre nehezebb karizmatikus vezetőket találni a jelöltek között, ami atipikussá teszi a választásokat. A bukaresti főpolgármester-választásnak mindig nagy presztízse volt, hiszen nem is olyan régen úgy emlegették a főpolgármestereket, mint az elnöki tisztség várományosait. Mára ez is jelentősen megváltozott, ugyanis olyan jelöltek közül kell választania a fővárosi választónak, akikről nem feltételezhető, hogy valaha államelnökké lépnek elő.
Belpol