„Tanuljunk a tragédiákból, hogy többé sose forduljanak elő!”
Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet nyílt Kolozsváron
Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet nyílt Kolozsváron
Vissza

„Tanuljunk a tragédiákból, hogy többé sose forduljanak elő!”

A címben szereplő intelmet és reményt fogalmazta meg több meghívott a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara (FSPAC) keretében működő Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet székhelyének hivatalos és ünnepélyes megnyitóján tegnap délben. A rendezvényen megtudtuk: nem véletlenül időzítették a megnyitót októberre, hiszen az emberiséget ért mérhetetlenül tragikus események számos esetben ehhez a hónaphoz kapcsolódnak. Az egyelőre szerény lehetőségekkel rendelkező intézmény mégis mérföldkőnek számít, ugyanis az első ilyen jellegű létesítmény egész Közép-Kelet Európában. Az intézet avatóján több diplomata, intézményvezető és közéleti személyiség vett részt, a legfontosabb viszont a négy holokauszttúlélő jelenléte volt. A Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézet a kolozsvári felsőfokú intézmény Pandurilor utca 7. szám alatti épületében működik.

Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézetet nyitottak meg tegnap Erdély főváro­sában. Az intézmény megalakulása négy évvel ezelőtt történt a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán (FSPAC) oktatók kezdeményezésére. – Az intézet székhelyén 1200 kötetes könyvtár működik, a kiadványok a holokauszttal és a genocídiumokkal foglalkoznak. Mikrofilmen és digitális változatban több millió oldalnyi anyag áll a kutatók és más érdekeltek rendelkezésére. Az anyagok az oktatási és kutatási programjainkat fogják szolgálni – nyilatkozta a Szabadságnak Tibori Szabó Zoltán, az intézmény igazgatója. Szerinte a Holokauszt- és Genocídiumtanulmányok Intézetre azért van szükség, mert a következő generációk számára át kell adni azt a tudást, amely segíti a holokauszthoz és más genocídiumokhoz hasonló tragédiák elkerülését.
 – Tudni kell, melyek azok a szavak és kifejezések, amelyek megelőzik ezeket a felfoghatatlan eseményeket. A holokauszt is ilyenekkel kezdődött, ezért igyekeznünk kell felkészíteni a fiatalokat – fogalmazott az intézményvezető. Megerősítette: a kolozsvári az első ilyen jellegű, egyetemi szintű intézmény Közép-Kelet-Európában. Elmondta, hogy a körülbelül 300 kötet rendelkezésre bocsátásával és 500 tekercs mikrofilmmel nagy segítséget nyújtott a Washingtonban található Amerikai Holokauszt Múzeum.
A megnyitón Salat Levente, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar dékánhelyettese elmondta: nagyon időszerű az intézmény létrehozása, az elmúlt időszakban ugyanis felerősödni látszanak a szélsőséges tendenciák. – Körülbelül három évtizede figyelem Tibori Szabó Zoltán holokauszt-kutató munkáját és Cosmin Marian, a politikatudományok tanszék vezetőjének tevékenységét. Nekik köszönhető az intézet létrehozása – mondta.
Daniel David, a BBTE rektor-helyettese úgy ítélte meg, kiváló választás, hogy az intézet a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar keretében működjön.


Radu Ioanid, az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma nemzetközi
archívumprogramjának igazgatója is részt vett a megnyitón

Kiemelt vendégként volt jelen Radu Ioanid, az Amerikai Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma nemzetközi archívumprogramjának igazgatója. – Amennyiben az autóiparral kapcsolatos hasonlatot használunk, akkor azt kell mondanunk, hogy a holokauszt kormánya és műszerfala Németország volt, ám a mérhetetlen tragédiára nem került volna sor szinte valamennyi európai ország hozzájárulásával. Az Egyesült Államokban az a mítosz él, miszerint az amerikaiak nem tudták, mi történik Európában, pedig nem így van. Mindenkinek tudatosítania kell, hogy nincs kollektív felelősség, s azt is, hogy jelenleg is vannak olyan erők, amelyek a társadalmi szövet tönkretevésén munkálkodnak. Egyszerűen megpróbálják újraírni a történelmet. Kolozsvár polgármestere is tudja, hogy törvénytelen utcát elnevezni Radu Gyrről, mégis megpróbálkozik vele. Tanuljunk az emberiséget ért tragédiákból, hogy többé sose forduljanak elő! – fogalmazott Radu Ioanid.
A rendezvényen jelen volt Merry Miller, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének, illetve Hans Erich Tischler, Németország Nagyszebeni Főkonzulátusának konzulja, illetve Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviselője is.
***
Az ide kattintva elérhető videóinterjúban Tibori Szabó Zoltán igazgatót az intézmény létrehozásának körülményeiről, céljairól, egyediségéről  kérdeztük.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ