„Spárgabizottság”: a német követségnél is nyomoznak
Vissza

„Spárgabizottság”: a német követségnél is nyomoznak

A szállításügyi, bel- és külügyminisztert, a bukaresti német nagykövetet is meghallgatják a „spárgabizottságban”, amely azt vizsgálja, milyen körülmények vezettek a kolozsvári reptéren összegyűlt kétezres veszteglő tömeg kialakulásához áprilisban, amikor javában dúlt a koronavírus járvány. A bizottság elnöke kedden azt mondta, a helyzet „alapvető működési zavarok” miatt alakult ki.

A spárgabizottság vizsgálódásai során fény derült arra, hogy április 9-én 9 és 11 óra között a repülőtér nem üzemelt az egyik reptéri szolgáltatóval kialakult konfliktus miatt, ez késést okozott és a mintegy kétezres tömeg kialakulásához vezetett a reptér parkolójában. A Németországba spárga- és eperszedésre utazni vágyóknak nem volt ugyan repülőjegyük, ám ez nem szokatlan charterjáratok esetében, mint a német cégek által kifizetett április 9-i járatok voltak. Nagyon sok jelzés utal a reptér és szolgáltatói közötti (kommunikációs, szervezési) együttműködés súlyos zavaraira – összegezte a reptéri szolgáltatók képviselőinek meghallgatása után Radu Oprea szociáldemokrata szenátor, az üggyel megbízott parlamenti bizottság elnöke.

Most levélben kértek információkat az aznapi járatokat működtető cégektől arról, hogy ki fizette a költségeket, ezáltal a vizsgálódással szeretnének eljutni Németországig, firtatva a német és román hatóságok közötti kommunikációt, eljárást ez ügyben. Szeretnének válaszokat kapni a bukaresti német nagykövetségtől és több román minisztertől többek közt arról is, hogyan jelent meg a charterjáratokra vonatkozó 10-es cikkely a 7-es Katonai Rendeletben. A szállításügyi minisztertől például arra is szeretnének választ kapni, miért nem létezett akkor szabályozás a társasbuszos személyszállításra, azt csak a kolozsvári reptéri eset után vezették be, de a németországi munkára igyekvők még teli autóbuszokkal érkeztek a reptérre. Mint ismeretes, áprilisban, a szükségállapot idején, sok repülőjáratot töröltek. A kolozsvári ügyészek júliusban felmentéssel lezárták az ügyben indított eljárást megfelelő jogi alap hiányára hivatkozva: az indoklás szerint a reptéren összegyűlt közel kétezer ember közül senki sem betegedett meg Covid-19-ben, és korábban sem volt beteg, tehát nem szegte meg a karanténszabályokat, a távolságtartást előíró katonai rendeleteket pedig alkotmányellenesként érvénytelenítette az alkotmánybíróság.

A PSD, Pro Románia és ALDE elnökeinek kezdeményezésére megalakult parlamenti spárgabizottság jövő héten ülésezik újra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ