„Spárgabizottság”: a német követségnél is nyomoznak
Vissza

„Spárgabizottság”: a német követségnél is nyomoznak

A szállításügyi, bel- és külügyminisztert, a bukaresti német nagykövetet is meghallgatják a „spárgabizottságban”, amely azt vizsgálja, milyen körülmények vezettek a kolozsvári reptéren összegyűlt kétezres veszteglő tömeg kialakulásához áprilisban, amikor javában dúlt a koronavírus járvány. A bizottság elnöke kedden azt mondta, a helyzet „alapvető működési zavarok” miatt alakult ki.

A spárgabizottság vizsgálódásai során fény derült arra, hogy április 9-én 9 és 11 óra között a repülőtér nem üzemelt az egyik reptéri szolgáltatóval kialakult konfliktus miatt, ez késést okozott és a mintegy kétezres tömeg kialakulásához vezetett a reptér parkolójában. A Németországba spárga- és eperszedésre utazni vágyóknak nem volt ugyan repülőjegyük, ám ez nem szokatlan charterjáratok esetében, mint a német cégek által kifizetett április 9-i járatok voltak. Nagyon sok jelzés utal a reptér és szolgáltatói közötti (kommunikációs, szervezési) együttműködés súlyos zavaraira – összegezte a reptéri szolgáltatók képviselőinek meghallgatása után Radu Oprea szociáldemokrata szenátor, az üggyel megbízott parlamenti bizottság elnöke.

Most levélben kértek információkat az aznapi járatokat működtető cégektől arról, hogy ki fizette a költségeket, ezáltal a vizsgálódással szeretnének eljutni Németországig, firtatva a német és román hatóságok közötti kommunikációt, eljárást ez ügyben. Szeretnének válaszokat kapni a bukaresti német nagykövetségtől és több román minisztertől többek közt arról is, hogyan jelent meg a charterjáratokra vonatkozó 10-es cikkely a 7-es Katonai Rendeletben. A szállításügyi minisztertől például arra is szeretnének választ kapni, miért nem létezett akkor szabályozás a társasbuszos személyszállításra, azt csak a kolozsvári reptéri eset után vezették be, de a németországi munkára igyekvők még teli autóbuszokkal érkeztek a reptérre. Mint ismeretes, áprilisban, a szükségállapot idején, sok repülőjáratot töröltek. A kolozsvári ügyészek júliusban felmentéssel lezárták az ügyben indított eljárást megfelelő jogi alap hiányára hivatkozva: az indoklás szerint a reptéren összegyűlt közel kétezer ember közül senki sem betegedett meg Covid-19-ben, és korábban sem volt beteg, tehát nem szegte meg a karanténszabályokat, a távolságtartást előíró katonai rendeleteket pedig alkotmányellenesként érvénytelenítette az alkotmánybíróság.

A PSD, Pro Románia és ALDE elnökeinek kezdeményezésére megalakult parlamenti spárgabizottság jövő héten ülésezik újra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ