„Mifelénk a tudással sajátos felelősség is jár”
Tanévet nyitottak a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
Tanévet nyitottak a Sapientia EMTE Kolozsvári Karán
Vissza

„Mifelénk a tudással sajátos felelősség is jár”

„Olyan közösség tagjai lesztek mától, amely nem méreteivel, hanem közvetlen, baráti légkörével, egymást segítő szolidaritásával is kiemelkedik az ország majd száz egyeteme közül. Ezt hívjuk mi sapis szellemnek” – köszöntötte a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának elsőéves hallgatóit Tonk Márton, a kar dékánja a tegnapi tanévnyitó ünnepségen. A felsőoktatási intézmény tizennyolcadik tanévét nyitották meg, idén 103 diák kezdi tanulmányait az egyetemen, összesen 300 fiatal tanul az intézmény 18 főállású oktatójától – derült ki a megnyitón, amelyen az egyetem dékánja mellett Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntötte a diákokat, kiváltképp az elsőéveseket, akik a megnyitón esküt is tettek. Tonk Márton a rendezvényen arról is beszámolt, hogy a közeljövőben bővíteni fogják a szakkínálatot, Kolozsváron néptánc alapképzés és jogász mesterképzést indítanak.

A tanévnyitó ünnepséget Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja nyitotta meg. Ünnepi beszédében elsősorban az elsőéveseket köszöntötte. – Olyan egyetem kapuin léptetek most be, ahol minden lehetőségetek megvan arra, hogy tudásotokat elmélyíthessétek, hogy a szó legnemesebb értelmében tudókká, az erdélyi magyar értelmiség új generációjává váljatok. Nem pusztán magatok javára, hanem az egész közösségünk javára. Mifelénk ugyanis a tudással sajátos felelősség is jár – hangsúlyozta Tonk Márton. – Az erdélyi magyar kisebbségi lét valóban többet vár el tőletek, mint másoktól. Nektek kell az erdélyi magyarság erős középosztályává válnotok, olyan társadalmi csoporttá, amely nemcsak a tudományok terén hoz újat, hanem a közösség megtartásában is élen jár. Kisebbségi létben a tudó ember elsődleges feladata nem csupán az öncélú szakmai tevékenység, hanem a nemes értelemben vett közszolgálat is – tette hozzá.

A dékán elmondta, miközben minden demográfiai felmérésből az derül ki, hogy a romániai magyar lakosság csökken, ez a tendencia a Sapientiára nem jellemző, stagnál a diákok és a beiratkozók száma. „Emiatt az elkövetkező időszakban szakkínálatunkat is bővíteni kívánjuk: Marosvásárhelyen építőmérnöki, Sepsiszentgyörgyön erdészeti, Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában pedig testnevelési képzésekkel. A Kolozsvári Karon néptánc alapszak és jogász mesterszak elindítására készülünk” – hangsúlyozta Tonk Márton.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja is elsősorban az elsőéveseket köszöntötte, azt kívánva nekik, hogy „minél hamarabb érezzék magukat otthon a Sapientán”, majd az egyetem oktatóinak és munkatársainak köszönte meg az eddigi munkát és azt, hogy erre a tanévre is felkészültek. – A tehetség sokkal átfogóbb, nem csak rátermettséget feltételez. A tehetség mindenkinek adott, de nem mindegy ki hogyan bontakozik ki – mutatott rá ünnepi beszédében főkonzul, majd arra vonatkozóan, hogy milyen irányokba lehet kibontakozni, útmutatóval is szolgált. Véleménye szerint elsősorban szakmai irányba lehet elmozdulni, így megkért minden egyetemistát, hogy arra törekedjen: saját szakterületén a legjobb legyen. Másodsorban arra kell figyelniük az egyemistáknak, hogy minél szélesebb kulturális műveltségre tegyenek szert, mert anélkül nehéz eligazodni a világban – hangsúlyozta a főkonzul. Ám arra is felkérte a fiatalokat, hogy ne zárkózzanak el a közügyektől, álljanak ki szilárdan véleményük mellett, és maradjanak higgadtak.

Az ünnepségen felszólalt Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is, aki szintén az elsőéveseket köszöntötte elsőként, kiemelve, számukra ez a nap hatványozottan ünnepi jellegű. – Az elsőévesek érzelemteli, ünnepi pillanata bizonyítja az oktatók, pedagógusok számára, hogy érdemes erőfeszítéseket tenni az anyanyelven való tanításért, illetve igazolja, hogy a szülőknek érdemes befektetni gyerekeik anyanyelvi oktatásába – hangsúlyozta Oláh Emese.

A Sapientia EMTE diákjainak nevében Andacs Zsolt-Levente, a Hallgatói Önkormányzat elnöke szólalt fel. Az ünnepséget az elsőéves hallgatók hivatalos eskütétele, majd a Himnusz közös eléneklése zárta.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Europol új egységet hoz létre a ...
Újraindult az erkölcsi bizonyítvány ...
Pályázatot hirdetett könyvkiadásra a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ