„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy szuperhős filmben játszunk”
Tanévet nyitott a BBTE magyar tagozata
Tanévet nyitott a BBTE magyar tagozata
Vissza

„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy szuperhős filmben játszunk”

Filmhez hasonlította Soós Anna Babes-Bolyai Egyetem (BTTE) rektor-helyettese a 2020/2021-es tanévet, amelyben a hallgatóknak és az oktatóknak kell dönteniük a film műfajáról. – Mi döntjük el, hogy katasztrófafilm, sci-fi lesz, vagy szuperhősként megmentjük a világot, vagy bohóckodhatunk egy rossz vígjátékban. A mi hozzáállásunkon múlik, mennyire lesz sikeres és maradandó – fogalmazott a magyar tagozat ma délutáni tanévnyitóján Soós Anna.

– Az egyetem történetére visszatekintve vannak megírt és eljátszott forgatókönyvek. Az 1581-es alapítás óta az egyetem többször átélt megszüntetéseket, impériumváltást, költözést, háborút. De 2020-ban is él, működik, fejlődik, növekszik. A siker titka az, hogy az elmúlt négy évszázadon keresztül az oktatók és a hallgatók kihívásként tekintettek a történelmi eseményekre, panaszkodás helyett az útkeresést, és az új megoldások keresését választották. Nem engedték meg, hogy tőlük, mint katasztófafilm statisztáitól búcsúzzon a kamera, hanem elölről kezdtek mindent – tette hozzá. 

A BBTE magyar tagozatának tegnapi tanévnyitóján Soós Anna rámutatott arra is, hogy történelmi időket élünk, és szerinte ez azt is jelenti, lehetőségünk van arra, hogy mi írjuk a forgatókönyv lapjait. – A távolról sem tökéletes körülmények között írhatunk szuperprodukciót akkor, ha céljainkra, feladatainkra és a közösségre koncentrálva a megoldásokat keressük, együttműködünk, és próbáljuk a legjobbat kihozni a helyzetből – jegyezte meg a rektor-helyettes.  

Megtudtuk: a BBTE-n idén mintegy 17 ezer hallgató tanul, ebből több mint 6600 a magyar tagozaton. A magyar tagozat 67 alapszakára 1763 első éves, 45 mesterképzésére 585 hallgató nyert felvételt. – Ennyi tehetséges szereplővel közös filmünknek jó esélye lesz arra, hogy valódi szuperprodukcióvá váljon. Felvállaljuk a szereplést a siker érdekében, és nem fogunk statisztaként ülni – összegzett Soós.  

– Kolozsvár egyetemistáktól hangos, ezt még a járvány sem változtathatja meg. Olyan online közösséget sikerült kialakítanunk, amit mások megirigyelhetnek. Olyan körülményeket kellett teremteni, ami az egyetemista létet új jelentéssel ruházta fel – mondta Buryán Tünde diákprefektus, aki szerint különös helyzet a mostani, amit mindannyiuknak meg kell tanulni kezelni. Közös tanár-diák együttműködést feltételez, Kolozsváron és az online térben egyaránt. – Merjetek bátrak lenni – szólította fel diáktársait. – Ha 2020 nem a bátorságról szólna, akkor nem lennétek itt – tette hozzá.

Ezt követően András Szilárd, a Matematika és Informatika Kar egyetemi docense tartott nyitóelőadást Modell és valóság címmel. 

Borítókép Lőrincz István


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ