„Közös sérelem egyetemünk vezetőinek autokrata viselkedése”
A MOGYTTE-s tüntetések hátteréről diákszemmel is
A MOGYTTE-s tüntetések hátteréről diákszemmel is
Vissza

„Közös sérelem egyetemünk vezetőinek autokrata viselkedése”

Több mint négy órán keresztül tárgyalt hétfőn délután a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetése az intézmény magyar tagozatának és az RMDSZ-nek a képviselőivel, ám mindez eredménytelenül zárult. Témaként az önálló magyar struktúra létrehozását jelölték ki, de a felek csak a magyar tagozat diákjainak egyelőre el nem ismert vizsgáiról tárgyaltak, az önálló magyar tagozatról pedig majd csak a megbeszélések februári folytatásában lesz szó. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a megbeszélés után kijelentette: a felek egyetértettek abban, hogy diákok nem lehetnek áldozatai az egyetem és a magyar tagozat vezetése közti vitának, s arra biztatta a diákságot, készüljenek és menjenek vizsgázni. Mindeközben a magyar diákok könyvvel a kezükben, orvosi maszkkal az arcukon ismételten tüntettek az egyetem épületében – egy hallgatót is megkérdeztünk a kialakult helyzetről.

Eredménytelenül végződtek a Marosvásárhelyi Orvo­si, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) vezetése, a magyar tagozat és az RMDSZ képviselői között folytatott hétfő esti tárgyalások. A Maros megyei prefektusi hivatalban tartott megbeszélésen Leonard Azamfirei rektorral és Constantin Copotuiu prorektorral Kelemen Hunor szövetségi elnök, Novák Zoltán szenátor, Vass Levente képviselő, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Mircea Duşa prefektus, valamint a magyar oktatók részéről Szabó Béla, Nagy Előd és Szilágyi Tibor egyeztetett. Eredetileg a tárgyalások fő témája az önálló magyar tagozat létrehozása lett volna, ám mivel erre már nem jutott idő, várhatóan a februárra időzített újabb megbeszélésen a kérdés újra terítéken lesz. Az estébe nyúló négyórás egyeztetésen csupán abban állapodtak meg, hogy az egyetem vezetőségének el kell ismernie a magyar diákok jegyeit, amelyeket nem tudtak a magyar tanárok bevezetni az online naplóba. 

Kelemen Hunor kedden Facebook-bejegyzésben azt írta: a megbeszélés alatt Leonard Azamfirei rektornak elmondták, hogy a magyar diákokat hátrányosan érintő új vizsgáztatási módszer „méltánytalan”, és nem értenek egyet vele. „A magyar nyelvű főtanszék létrehozása jogos elvárása a tanulóknak és a tanároknak. Nehéz olyan érvet találni, ami ellene szól, különösen most, hogy a MOGYTTE-n megférhet egy angol fakultás. Februárban innen folytatjuk a tárgyalást” – írja Kelemen Hunor.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesülésével létrejött MOGYTTE-n pénteken kezdődtek spontán diáktüntetések amiatt, hogy az egyetem nem ismerte el a magyar diákok vizsgaeredményeit, mert a magyar tanárok nem az egységes vizsgarend szerint vizsgáztattak. Az egyetemen a most zajló vizsgaidőszaktól vezették be, hogy azonos tételek és pontozás alapján kell az egyetem román, magyar és angol tagozatán is megtartani a vizsgákat.

Igazságos vizsgákat és átlátható rendszert kérnek (Szőke Hunor felvételei)

Leonard Azamfirei rektor a tárgyalások után elmondta: azt a kompromisszumos javaslatot tették a magyar oktatóknak, hogy az egyetem elismeri az eddigi vizsgák eredményeit, ha a továbbiakban az egyetemi chartában is rögzített egységes vizsgatételek alapján tartják a vizsgákat, amit azonban a magyar tagozat képviselői elutasítottak. A rektor az Agerpresnek úgy nyilatkozott: „a magyar tagozat egyes tanárai félretájékoztatták a hallgatókat”, mivel az egységes vizsgatétel bevezetéséről 2018 áprilisában, és nem a vizsgaidőszakot megelőző hetekben döntöttek.

Egy magyar orvostanhallgatót kértünk meg arra, meséljen arról, mikor és milyen körülmények között változtattak a vizsgarendszeren, illetve arról, miért vonult utcára közösen a diákság. Fekete Nándor, hatodéves orvostanhallgató elmondta: a mostani történések egy éve kezdődtek, amikor „az egyetem vezetősége azt a javaslatot tette a tanszékek irányába, törekedjenek arra, hogy a három oktatási nyelven tanuló diákok egyforma nehézségű vizsgatételt kapjanak, illetve egységes legyen a tesztjeink javítása is.”

„Az idei „újdonság”, amit nem mellékesen a szabályokat megszegve, nem a tanév elején, hanem lényegében a vizsgaidőszak előtt pár héttel vezettek be, nem más, mint a teljesen egységes vizsgakérdések. Ezt gyakorlatilag úgy képzelték el, hogy a román, magyar és angol karon oktató előadótanár leadja néhány héttel vizsga előtt a kérdéseit a dékáni hivatalnak, ezekből összeállítanak egy végleges kérdéssort, majd az oktatók lefordítják a vizsga nyelvére azokat. Emiatt ebben a vizsgaidőszakban nagyon változatosak a vizsgáink: vannak oktatók, akik megmaradtak a teljesen saját kérdéseiknél, és vannak, akik a fent leírt módszer alapján vizsgáztattak bennünket. Nehéz így felkészülni vizsgára, hisz nem ritkaság az, hogy a magyar és román tankönyv más adatokat – számadatok, osztályozások, tulajdonnevek – tartalmaz, és vizsga közben kell a diáknak kitalálnia, hogy vajon melyik könyv alapján kell válaszolnia a kérdésre” – részletezte, hozzátéve: őt pont nem érintette az, hogy a vizsgajegyeket a magyar tanár nem tudta beírni a naplóba, s a helyzete szerencsére megoldódott.

„Közös sérelem az egyetemünk vezetőségének autokrata viselkedése, ezért vonultunk mindannyian, román, magyar és angol diákok az utcára. Sajnos, sem a tanáraink, sem a diákok véleményét nem veszi figyelembe az egyetem vezetése. Lényegében utólag tudjuk meg a meghozott döntéseket, melyekbe nincs beleszólásunk. Jelenleg a fő, mindenkit érintő probléma a vizsgatételek egységesítése” – fejtette ki.

Azon kérdésünkre, miszerint az angol kar létrehozásának engedélyezése a magyaréval szemben miként érintette, elmondta: egyre jobban érzékelhető az, hogy a magyar vonal létrehozása nem jogi problémák miatt nehézkes, hanem „nemes egyszerűséggel nem akarják létrehozni”. 

„Az egész helyzetet úgy kell elképzelni, mint amikor két kutya várja a vacsoráját a gazdájától. Az egyik kutya kapott egy kolbászt, a másik meg nem kapott semmit, és nem érti, hogy miért nem. Tanáraink és mi vagyunk jelenleg az éhesen maradt kutya” – vélekedett.

Hozzátette: a politikai vezetés sem tud nyomást gyakorolni a rektorra. Ugyanakkor emlékeztetett, azon kívül, hogy a feliratokat, logókat és táblákat lecserélték, semmilyen változás nem történt, és valószínűleg nem is fog az egyesített egyetemen.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eredménytelenül zárultak az első ...
Magyar részleg az egész családnak a ...
Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte