„Kolozsváron egyetemistának lenni a legszebb dolog”
Markó Bálint rektorhelyettes nem ígér „könnyű álmot”
Markó Bálint rektorhelyettes nem ígér „könnyű álmot”
Vissza

„Kolozsváron egyetemistának lenni a legszebb dolog”

„Nem ígérünk könnyű álmot, de tudást és lehetőségeket adunk” – hangoztatta Markó Bálint rektorhelyettes tegnap, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának tanévnyitóján. Markó Bálint elmondta: az egyetemen a magyar tannyelvű képzések iránti érdeklődés töretlen a negatív demográfiai mutatók ellenére. Buryán Tünde diákalprefektus az ünnepségen kifejtette: Kolozsváron egyetemistának lenni a legszebb dolog, majd arra ösztönözte a fiatalokat, hogy éljenek jogaikkal, de közben teljesítsék kötelezettségeiket is. Ugyancsak tegnap Klaus Johannis államfő Jászvásáron nyitotta meg a tanévet, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy a kormány nem támogatja kellőképpen a tudományos kutatást és az innovációt, az oktatásra vonatkozó stratégiája pedig instabil és irány nélküli. Országos viszonylatban egyébként idén mintegy ötszázezer fiatal vesz részt alap-, vagy mesteri, vagy doktori képzésben.

– Magyar tagozatként bővülünk, fejlődünk, tehetséggondozó programokat indítunk, próbáljuk a kutatási eredményeket közérthetően a közvélemény elé tárni. A BBTE-n a magyar képzések iránti érdeklődés töretlen, ez a diáklétszámban is tükröződik. Idén  új képzésekkel bővült a magyar nyelvű kínálat, úgymint magyar nyelvű közigazgatási képzés alap- és magiszteri szinten, illetve egyházzenei magiszteri  képzés – tájékoztatta a tanévnyitóra egybegyűlteket Markó Bálint. – Sikereinket úgy értük el, hogy az elmúlt időszakban a minisztérium fura ura nem kényeztetett el minket, sőt, annak örültünk, ha békén hagynak. A magyar tagozat alaposan kiveszi a részét az egyetemi fejlődésből, például az első 100 legidézettebb BBTE-oktató közül 20 magyar. Az erdélyi magyar közbeszédben kevés jó szó esik a felsőoktatásról, pedig lenne miről és miért. Érdemes elgondolkodni, hogy mi történt az elmúlt 100 évben, 30 évben. 1989-ben alig volt magyar oktató. Szinte nulláról építettük fel az egyetemet. Ezt tudatosítanunk kell magunkban, és büszkék kell lennünk sikereinkre. Meg kell őriznünk a minőséget és az újra való nyitottságot is, mert ez a fejlődés záloga. Nem ígérünk könnyű álmot, de adunk tudást, és ajánlunk lehetőségeket, hogy az itt szerzett tudást magatok és a közösség épülésére használjátok – összegzett Markó Bálint rektorhelyettes.

 – Kolozsváron egyetemistának lenni, az egyik legjobb dolog az életben. Olyan évek következnek, amelyek meghatározzák karriereteket, életeteket. Az ország legjobb egyetemén diáknak lenni komoly kihívást is jelent, ami jogokkal és kötelezettségekkel jár. Legyetek tisztában jogaitokkal és kötelezettségeitekkel is. Mi, a BBTE hallgatói és a Kolozsváron tanuló magyar fiatalok, nagyobb közösség tagjai vagyunk. Legyetek büszkék, hogy ennek az értékteremtő közösségnek a tagjai vagytok – hangoztatta Buryán Tünde diák alprefektus.

Az eseményen közreműködött az egyetemistákat tömörítő Visszhang kórus (karnagy: Molnár Botond) és a Református Tanárképző Kar zenepedagógia szakos hallgatóinak kórusa (Toadere-Kovács Dalma).

Az oktatási minisztérium sajtóirodájának közleményéből megtudhattuk: a 2018/2019-es tanévben közel 500 ezer hallgató iratkozott be alap-, mesteri- vagy doktori képzésre. Romániában egyébként 54 állami egyetem működik. Klaus Johannis államfő Jászvásáron vett részt az egyetemi tanévnyitón, ahol beszédében azzal vádolta a tanügyminisztériumot, hogy nem képes haladni a korral, nem támogatja a kutatást és az innovációt, és olyan módosításokat hajt végre, amelyek veszélybe sodorhatják a teljesítményt és a versenyképességet általában, ez pedig rossz hatással lesz a társadalmi jólétre. Ezen kívül az oktatásban törvénykezési instabilitást és irányvesztettséget tapasztalhatunk, amelynek a negatív hatásai már érezhetőek – fűzte hozzá az államfő.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Színpad épül a Főtéren. Mire ...
Cannes – A Kritikusok hete is ...
Iohannis alkotmányossági óvást emelt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ