„Kellemes látvány a sok bicikli, kevés autó”
Vissza

„Kellemes látvány a sok bicikli, kevés autó”

Az új koronavírus rohamos terjedésére való tekintettel az emberek egyre elővigyázatosabbak, s a katonai rendelet által bevezetett teljes kijárási tilalom kapcsán igyekeznek alternatív közlekedési módszereket találni.

Bár hétközben is elég gyér a forgalom, sokan ódzkodnak a személygépkocsi használatától, mondván, amennyiben valamilyen incidens vagy netán komolyabb közúti baleset történik, a szokásosnál sokkal több az utánajárás, az időveszteség. Ez annak tudható be, hogy szinte minden hatóság ügyfélfogadási irodája vagy csökkentett órarenddel működik vagy pedig teljesen bezárt, és az ügyes-bajos dolgokat online kell intézni. Ráadásul a még működő gépkocsijavító műhelyek túlterheltek, ahogyan egyikük képviselője erről a Szabadságnak is beszámolt, hiszen most mindenkinek jut ideje a járművek javíttatására.

Serény Tibor ismert kolozsvári biciklijavítót kérdeztük, aki elmondta: tavaly márciushoz képest mintegy 70 százalékos visszaesést tapasztalt, ám az idő felmelegedésével jelentős növekedésre lehet számítani, ugyanis a fertőzéstől való félelem miatt egyre többen pártolnak el a tömegközlekedési eszközöktől. – Egyelőre nem sokan hívnak fel azzal, hogy biciklit kellene javítani. Még túl korai arról beszélni, mikor indul be az üzlet, hiszen a járvány miatt az emberek nem mozdulnak ki otthonról. Az időjárás mindenképpen meghatározó tényező: mihelyt felmelegedik, lehet, inkább biciklivel mennek munkába azok, akik nem tudnak otthonról dolgozni. Tavaly ilyenkor nem győztem a munkát, most legfeljebb egy személy érdeklődik, de általában nem jön el a műhelyig – mesélte a szakember.

Serény Tibor nem tart a visszaeséstől főleg, hogy a házhozszállítás fellendülőben van, egyre többen rendelnek online ételt házhozszállítással, a küldeményt pedig biciklisfutárok viszik ki.

Megfigyelők szerint nemsokára a személygépkocsi és tömegközlekedési eszközök helyett az emberek saját, jól fertőtlenített bringájukkal mennek majd a közeli boltokba, munkahelyükre.

Pazsi Bálint, a Maros Bike képviselője a Szabadságnak elmondta: az időjárás nagymértékben befolyásolja a munkát. – A havazás előtti melegben azonnal fellendült a javítóműhely forgalma, sokan jöttek biciklit javíttatni. Kisebb javítások esetén 2-3 nap volt az átadási határidő, karbantartásra viszont másfél-két hetet kellett várni. A nagyobb munkákat szezonon kívül szoktuk megejteni, erre buzdítjuk a bringásokat is. Az új helyzetre való tekintettel, a közszállítási járművektől való ódzkodás miatt nemrég nagyon beindult a bolt, sokan jöttek azzal a kéréssel, gyorsan csináljuk valamit, hogy tudjanak bringázni – fogalmazott Pazsi Bálint.

A bicikli és -kiegészítő üzlet képviselője hozzátette: jelentősen növekedtek a biciklieladások is. – Érdekes fejlemény, hogy az utóbbi időben egyre többen vásárolnak otthoni edzésre alkalmas eszközöket, sőt alkatrészeket is, hogy odahaza javíthassák meg bringájukat. A rendeléseket gyorspostával szállítjuk házhoz. Attól függ minden, hogy milyen szigorításokat vezetnek be az elkövetkezőkben. Múltkor sok biciklist láttam az egyik villanyrendőrnél. Kellemes látvány a sok bringázó és kevés autó. A futárszolgálatnál dolgozó bringások is hozzánk jönnek biciklit javíttatni, ez is lendít az üzleten – tette hozzá.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fejetlenség az oltási platformon, ...
Négyen a nagyágyon: Matyi, a ...
Rendkívüli készültség Joe Biden ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ