„Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy egysíkúvá válna számomra”
Láng Orsolya kapta a Helikon Kemény Zsigmond-díját
Láng Orsolya kapta a Helikon Kemény Zsigmond-díját
Vissza

„Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy egysíkúvá válna számomra”

Láng Orsolya író, költő, film- és animációkészítő kapta idén a kolozsvári Helikon folyóirat Kemény Zsigmond Irodalmi Díját, az elismerést hétfő este Magyarország kolozsvári főkonzulátusának rendezvénytermében adták át. A díjazottat László Noémi költő méltatta, aki a Helikon szerkesztősége nevében megköszönte Láng Orsolyának, hogy szavaival „lángra lobbantotta” a folyóirat hasábjait. Az elismerést Karácsonyi Zsolt, a folyóirat főszerkesztője adta át, Láng Orsolyát Horváth Benji faggatta többműfajúságról és tervekről.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte a közönséget, majd gratulált is Láng Orsolyának. A főkonzul szerint a díjazott alkotói tevékenységének legfőbb jellemzője a bátorság, hiszen igazán izgalmas kísérlet, ahogyan a műfajok, művészeti ágak között átjár, ehhez pedig rendkívüli bátorság kell, fogalmazott Mile Lajos.

A díjazottat László Noémi költő laudálta, aki A csillagszemű szavász címmel mesébe foglalta a méltatást. „Amit Láng Orsolya az elmúlt esztendőben a kolozsvári Helikon hasábjain versben és prózában majd’ minden hónapban közzétett, az sziporkázóan szellemes, továbbá szellemesen sziporkázó, és gyötrően mély, de nem mélyen gyötrő. És üdítően könnyed, valamint könnyedén üdítő, és prózai hangvételű líra és lírai hangvételű próza, és lírai hangvételű líra, és prózai hangvételű próza, és mindezen kombinációk mindegyike, ugyanakkor felismerhetetlenül, hamisítatlanul egyéni, Láng Orsolya-i. Lángoló. Szóval köszönjük idei díjazottunknak, hogy szavaival segített Helikonunk hasábjait lángra lobbantani, gratulálunk elismerésre méltó teljesítményéhez, és egyemberként szurkolunk neki, hogy amit keres, azt mindig megtalálja”, hangzott el a méltatásban.

A díjazottal Horváth Benji költő beszélgetett, aki elsősorban arra volt kíváncsi, hogy beszélgetőtársa miért alkot több műfajban – film, animáció, képzőművészet és irodalom –, honnan indult ez a folyamat. Láng Orsolya kifejtette: számára nem a Mile Lajos által emlegetett bátorságot, hanem pont a kockázatmentességet, biztonságot jelenti az, hogy egyszerre ennyi mindennel foglalkozik. „Ha csak egy dologgal foglalkoznék, félek, hogy az egysíkúvá válna számomra”, fogalmazott. Mint hangsúlyozta, szereti váltogatni a nézőpontokat, számára a többsíkúság nem azt jelenti, hogy egyszerre több témát dolgoz fel, hanem, hogy ugyanazokat a témákat több műfajban elemzi. Hozzáfűzte: amióta az eszét tudja, így alkot. „Mindig úgy éreztem, hogy több eszköz áll a rendelkezésemre, hogy megfogjam a világot, ami körülöttem van”, fogalmazott.

A műfajok közötti átjárás kapcsán Horváth Benji arra is kíváncsi volt, Láng Orsolya egyetért-e azzal a felvetéssel, hogy a költők ne írjanak prózát, a prózaírók pedig verseket. A díjazott elmondta, ő nem érzi a határt e kettő között, megírja a szövegét úgy, ahogy „kijön”, aztán mások ráhúzzák, hogy az líra vagy próza.

Láng Orsolya, a MoholyNagy Művészeti Egyetem animációs tanszékén készült diplomamunkája, a Szezon után című animációjának nemzetközi filmfesztiválokra való „kísérgetésével” foglalkozott idén, derült ki az eseményen. Elmondta: ezt az évet amúgy is pihenésre szánta, erre pedig tökéletes az utazgatás. Terveit illetően kifejtette: az animációkészítést szeretné folytatni, mert megtalálta benne mindazt, amivel szeret foglalkozni: az animációkészítés egyszerre írás, rajzolás, történetekben való gondolkodás, időzítés, forma és vizualitás.

(Fotó: Horváth László)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Indulhat a háztartási gépek ...
Bölcs diákok: középpontban a Föld ...
Erdélyi magyar kutatók saját ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Pozitív emberek pozitív teszttel, ...
  • Országos jelentőségű lelet ...
  • Frankenstein-horror
  • Elhunyt Angi István zeneesztéta
  • Hosszú járvány lesz: 3 év kell a ...