„Gesztusértékű” látogatás – Valentin Popa Hargita megyében indította a tanévet
Vissza

„Gesztusértékű” látogatás – Valentin Popa Hargita megyében indította a tanévet

Valentin Popa tanügyminiszter jelenlétében fejtette ki bírálatát hétfőn Korodi Attila, az RMDSZ Hargita megyei képviselője, alsóházi frakcióvezetője a kisebbségek román nyelvoktatása kapcsán hozott kormányrendelet kapcsán. A tanügyi tárcavezető ugyanis úgy döntött, hogy Hargita megyébe látogat az iskolakezdés napján: hétfőn reggel a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnáziumban nyitotta meg a tanévet, majd a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola ünnepségén vett részt. Korodi Attila lapunknak elmondta: a csíkszentdomokosi iskola tanévnyitóján mondott beszédében felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy a fenti rendelet problémát teremtett, amelyet mielőbb meg kell oldani.

Az alig tíz nappal az iskolakezdés előtt elfogadott kormányrendelet értelmében, a magyar tannyelvű előkészítő és elemi osztályokban is szaktanárnak kell oktatnia a román nyelvet. Erdély-szerte több tanintézmény japán sztrájkot hirdetetett a rendelet elleni tiltakozásuk kifejezésére.

Korodi Attilától többek között azt kérdeztük, van-e jelentősége annak, hogy az oktatási tárcavezető Hargita megyei iskolákba látogatott a fenti rendelet folytán nem éppen feszültségmentes tanévkezdés alkalmából. A frakcióvezető szerint, „a miniszter úgy gondolta, gesztust gyakorol” látogatása által, mindamellett, „a legégetőbb problémát elkerülte, a kormányrendelet témájával nem foglalkozott.” Az Octavian Goga Főgimnáziumban mondott beszédét követően a tárcavezető a sajtónak azt nyilatkozta, hogy „a parlament majd tudja korrigálni” a rendeletet, ha szükségesnek tartja – mondta el Korodi Attila.

– A miniszter úgy véli, a kérdésben az ő szerepköre lezárult, rendezze el a problémát a parlament; ugyanakkor fél évbe is beletelhet, míg a törvényhozásnak ideje lenne egy ilyen, a nyári szünet idején hozott rendeletet felülvizsgálni – tette hozzá a frakcióvezető.

– Én kimondottan a problémára reflektáltam beszédemben a miniszter előtt, s felhívtam a figyelmét arra, hogy ezt meg kell oldani – hangsúlyozta Korodi Attila, megállapítva: a megoldás az, hogy a rendeletet a kormány visszavonja.

Az RMDSZ nem ért egyet ezzel a hirtelen, a szakmában dolgozók konzultálása nélkül meghozott döntéssel, hogy a kisebbségi, így a magyar tannyelvű elemi oktatásban is a tanítók helyett román szakos tanárok tartsák a román órákat – fejtette ki tanévnyitó beszédében Korodi Attila.

- Ez a döntés nemcsak gyerekeink ellen szól, hanem a magyar tanítók ellen is. Mindannyiunk érdeke, hogy gyerekeink megtanuljanak románul, ez a módszer azonban nem nem ezt a célt szolgálja” – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ frakcióvezetője rámutatott arra is, hogy „a román nyelv oktatására szakképesített tanárok sajnos nem ismerik azt a metodológiát, amely alapján az oktatás az előkészítő és az elemi osztályokban zajlik, így nehéz lesz a csak anyanyelvükön beszélő kisgyerekekkel megszeretetni a román nyelvet.” Reményét fejezte ki azt illetően, hogy a kormányrendeletet mielőbb érvénytelenítik, és az újból működő marosvásárhelyi katolikus iskola és a magyar oktatást elősegítő tankönyvek pozitív mintájára, sikerül a gyermekek jövője érdekében mielőbb közös megoldást találni erre a hirtelen kreált problémára. 

Popa: a cél az, hogy jól megtanulhassák a nyelvet

Valentin Popa tanügyminiszter szerint a kisebbségi elemi iskolákban továbbra is oktathatják tanítók a román nyelvet, de a román nyelvórák megtartása nem lesz már az ő kizárólagos feladatuk. A tárcavezető a magyar sajtónak adott nyilatkozatában beszélt erről hétfőn, miután a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron általános iskolában megnyitotta a tanévet. A miniszter kijelentette: a kormányrendelet előírásai nem érintik a tanítói normát. A kisebbségi iskolákban a román nyelvórákat eddig is a norma fölötti óradíjjal fizették, a miniszter szerint annyi változik, hogy kivonták ezeket az órákat a tanítók feladatai közül, és a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására. 

„Nincsenek kizárva a tanítók, csak megváltozott prioritáslista amelynek alapján ezeket az órákat kiosztják” – fejtette ki Popa. A miniszter hozzátette: ugyanez történt korábban az elemi oktatásban, amikor a testnevelés-, a vallás- és az idegennyelv-órákat szaktanárokra bízták. Megjegyezte: a módosítások bevezetésekor akkor sem volt meg a szükséges számú szaktanár, de idővel sikerült a kellő személyzetet biztosítani. 

Valentin Popa azt is kifejtette: a törvénymódosítást indokolja, hogy „több nagykövet, oktatási miniszter, mi több, még Navracsics Tibor oktatásért is felelős európai biztos is megkereste: tegyen valamit azért, hogy a kisebbségek nyelvein oktató iskolák diákjai is tanulhassák meg jól a román nyelvet.” Hozzátette, korábban a Hargita megyei önkormányzat elnöke az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) panaszolta be a minisztériumot amiatt, hogy nem biztosítja a román nyelv megtanulásának a lehetőségét. 

A tárcavezető szerint a törvénymódosító kormányrendelet ugyan érvénybe lépett, de a parlament elé kerül, és ott a képviselők módosíthatják ezt. Azt is hozzátette, hogy a román nyelv oktatásának a javítását a tantervek és a tankönyvek javításával is megpróbálják elérni. 

Valentin Popa Csíkszentdomokoson magyar tolmácsolással mondta el tanévnyitó beszédét. Bejelentette, hogy felzárkóztató program indul a falusi iskolák számára, hogy ezek hasonló színvonalú oktatást biztosíthassanak, mint a városi tanintézetek. 

Fotó: Hargita Népe


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ