Hivatalosan is a román lett az Ukrajnában élő román kisebbség nyelve

Hivatalosan is a román lett az Ukrajnában élő román kisebbség nyelve
Az ukrán hatóságok úgy döntöttek, hogy mától az Ukrajnában élő román kisebbség nyelve hivatalosan is a román, nem a moldáv – jelentette be Marcel Ciolacu Kijevben a szerdai ukrán-román kormányülés végén.

A miniszterelnök elmondta, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság mielőbbi uniós csatlakozásához szükség van a kisebbségi jogok európai követelményeknek megfelelő védelmére. Ezt szerinte Romániában meg is valósult, így a jelenlegi romániai kisebbségvédelmi törvények követendő példaként szolgálhatnak az ukrán jogalkotók számára.

Ciolacu elmondta, az ukrán miniszterelnökkel ápolt viszonya már túlhaladt az ígérgetések szintjén, és a két kormány együttes ülésén eldöntötték, hogy az Ukrajnában élő románok nyelve hivatalosan is a román. Beszámolója szerint a kormányülésen az ukrajnai román ortodox misék nyelve is szóba került.

„Fontosnak tartottam megbizonyosodni arról, hogy a román ortodox papok továbbra is románul fogják celebrálni a miséket. A vallásszabadság alapvető jog, s minden társadalom számára alapvető a vallási identitás és a vallási rítusok nyelvének megőrzése” – idézte Ciolacut az Agerpres hírügynökség.