„Ezer év múlva találkozunk a mamutfenyőnél”
Botanikus kerti nagytakarítást szervezett a BBTE
Botanikus kerti nagytakarítást szervezett a BBTE
Vissza

„Ezer év múlva találkozunk a mamutfenyőnél”

A BBTE a Fenntartható Fejlődésért (UBB Goes Green) projektje keretében nagyszabású ökologizálási és ültetési akciót szerveztek az Alexandru Borza Botanikus Kertben csütörtök délután, amelyre kolozsvári iskolák és egyetemek diákjait, vagy Kolozsváron élő fiatalokat vártak. A szervezők tájékoztatása szerint a projekt egyrészt az egyetem nemzetközi rangsorban való előrelépését, másrészt a fenntartató fejlődés elősegítését tűzte ki célul.

BÖNDI ORSOLYA

Az eseményre közel 200 személy jelentkezett előzetesen, de a szervezők több mint 300 résztvevőre számítottak. A bejelentkezési pontnál néhány méteres sor kígyózott 14 órakor, a kezdés időpontjában, nemsokára pedig méretes tömeg várta a munkálatok kezdetét. Várakozás közben a kolozsvári Waldorf Líceum tanítónőjét, Papp Emesét faggattuk. Elmesélte, hogy osztályközösségét egy anyuka értesítette az eseményről és nagyon örülnek neki, hogy közösen szépíthetik a botanikus kertet: tulipánokat és fákat ültetnek, összegyűjthetik a lehullt faleveleket. 

A szervezőktől megtudtuk, hogy az őszi takarítás mellett egy mamutfenyőt (Sequoiadendron giganteum) is elültetnek. Kihangsúlyozták, hogy a mamutfenyő akár 3000 évig is elélhet, 1000 év alatt pedig akkorára nőhet, mint a Szent Mihály-templom tornya. De hogy ne szaladjunk annyira előre, azt is megjegyezték, hogy reménykednek esemény jövőbeni megszervezésében, és más, hasonló jellegű tevékenységekben is gondolkodnak. Céljuk, hogy az embereket érzékenyebbé tegyék környezetük iránt.

Ezután kisebb csapatokra osztották az önkénteseket, akik a botanikus kert különböző zugaiban kezdhették el az őszi takarítást, tulipán- illetve faültetést. A fiatalok többnyire a japánkertben, az üvegházakban tették hasznossá magukat, míg a főszervezők egy csoporttal elindultak az Észak-Amerikai részleghez. A helyszín már elő volt készítve a már ott álló mamutfenyő szomszédságában a mamutfenyő-csemete elültetéséhez. S mielőtt magára hagyták volna a frissen elföldelt csemetét, szellemesen azzal köszöntek el egymástól, hogy ezer év múlva ismét találkoznak a mamutfenyőnél, amely akkorra felér majd a Szent-Mihály templom tornyáig. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...
Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ