„Egy túra folyamán senki se legénykedjen és hülyéskedjen!”
Túravezetői szaktanfolyamot szervezett az EKE
Túravezetői szaktanfolyamot szervezett az EKE
Vissza

„Egy túra folyamán senki se legénykedjen és hülyéskedjen!”

Kiváló baráti és túratársi hangulatban zajlott a hétvégén az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) által a Várfalvához tartozó Aranyosrákoson tartott kétnapos túravezetői szaktanfolyama, amelyre Erdély minden régiójából érkeztek résztvevők.

Az EKE-vár közelében levő Aranyosrákosi Művelődési Házban tartott előadásokról Kovács Lehel István, az EKE elnöke a Szabadságnak elmondta: vándortáborok esetében az EKE tagjai 35-40, különböző nehézségű túrákat szerveznek, s szinte minden hétvégén majdnem valamennyi tagszervezet elkalauzolja az érdekelteket a környékbeli helyekre.

- Az országos EKE úgy gondolta, hogy szükség van a túravezetők tudásának elméleti kiegészítésére, bővítésére. A közeljövőben az EKE keretében csak a megfelelő szakképesítéssel és felkészültséggel, illetve szaktanfolyamot követő sikeres vizsgával rendelkező személyek vezethetnek majd túrákat. A mostani rendezvény célja az volt, hogy kiképezzük azokat a személyeket, akik a maguk során a különböző tagszervezetek keretében túravezető képzéseket fognak tartani. Az elkövetkező időszakban nyomtatott tananyagot is összeállítunk, tankönyveket adunk ki annak érdekében, hogy az érdekeltek jobban elsajátíthassák az elméleti tudást – fogalmazott az EKE elnöke.

Elmondása szerint a szeptember 14-15. időszakban tartott tanfolyamra 65 érdeklődő érkezett 15 tagszervezetből.  

- A túravezető feladatai igen összetettek: jó szervezőnek és menedzsernek, pedagógusnak kell lennie, ismernie kell az elsősegély-nyújtási módszereket, tudással kell rendelkeznie a meteorológia, biológia, geológia területén. Ezen kívül információkkal kell szolgálnia a védett területekről, növényekről, állatokról. Ugyanakkor túradesztináció menedzsmentet is kell készítenie (úti cél, költségvetés, felszerelés stb.)  - jegyezte meg.

Kovács Lehel István szerint a túravezetőnek elsősorban pedagógusnak kell lennie.

– El kell magyaráznia, hogy a hely ilyen vagy olyan kőzetből épül fel, meg kell mutatnia a védett növényeket, be kell mutatnia az állatokat, a környező hegyeket. Honismereti túrák esetében az illető település történetét, műemlékeket kell bemutatnia, meg kell mutatnia a gyermeknek a helyes lépésformát – mutatott rá az EKE elnöke.

Közölte, hogy az egyesület túráira sokszor akár százan is jelentkeznek, akik között vannak idős vagy beteg személyek.  Tapasztalata szerint sok volt az ájulásos eset, volt, amikor mentőt, sőt mentőhelikoptert kellett a helyszínre hívni.

- Egy túra során teljesen váratlan dolgok történhetnek, ezért nagyon fontos, hogy senki se legénykedjen és hülyéskedjen. Nagyon fontos odafigyelni arra, amit a túravezető mond, mi több, utasításait be is kell tartani. A balesetek kilencven százaléka abból származik, hogy valaki be akarja mutatni milyen titán.

Milka Zsolt aradi mentőasszisztens úgy véli, hogy a túravezetőknek feltétlenül el kell végezniük egy elsősegély nyújtási szaktanfolyamot.

- Folyamatosan kell frissíteni a tudást. Milyen alapfelszerelés és orvosság kell hogy legyen a túravezetőnél? Kötszer, fásli, izolációs fólia, csipesz - a gyógyszer problémás, ugyanis nem orvosokról beszélünk. Egy általam vezetett túrán hipotermiás esettel találkoztam. Ez egy alattomos jelenség, az ember lassan kábul el, a kihűlés csak fokozatosan jelentkezik, azt veszi észre az ember, hogy nem tud megfelelő döntéseket hozni, nem tud összefüggően beszélni. A törések megoldásánál arra kell összpontosítanunk, hogy ne ártsunk. Rögzítenünk kell a sebet, vigyáznunk szükséges a beteget. Fontos megjegyezni, hogy nem vonható büntetőjogi felelősségre az, aki önszántából, legjobb tudása szerint segít embertársán – mondta a mentőasszisztens.

A résztvevők a következő területekről kaptak ízelítőt: túravezetők feladatai, gyalogtúrák tervezése és vezetése (Kovács Lehel István, EKE-elnök), elsősegélynyújtás (Milka Zsolt, mentőasszisztens, Arad), turisztikai desztináció menedzsment, túrahelyek népszerűsítése (Szabó Károly, Csíkszereda), magashegyi túrázás (Tőke Dénes), tájékozódás terepen, GPS és térképészet (Böjthe-Beyer Barna), hegyeink geológiai felépítése (Jánosi Csaba), meteorológiai ismeretek (Rusz Ottilia). A vezetők ugyanakkor tájékoztatást nyújtottak a marosvásárhelyi és csíkszeredai túravezető képzésekről, az EKE vezetősége pedig beszámolt az EKE Kisokos előkészítési munkálatairól.

***A helyszínen készített videóriport ide kattintva tekinthető meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ