#digitalnatives – előadás fiatalokról nemcsak fiataloknak
Vissza

#digitalnatives – előadás fiatalokról nemcsak fiataloknak

A digitális bennszülöttekről, a mai túldigitalizált világról szól a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb előadása, Jordan Tannahill Concord Floral című darabjában csak fiatalok játszanak, akik saját nyelvükön mesélnek saját világukról, problémáikról – derült ki az intézmény mai sajtótájékoztatóján

Az előadás, amelyben négy kolozsvári iskola 15 diákja szerepel, része az Európai Színházi Unió (UTE) által meghirdetett Digital Natives (Digitális bennszülöttek) nevű nemzetközi projektnek, célja, hogy a digitális világról azok a személyek beszéljenek, akik abba beleszülettek. Az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatatott kezdeményezéshez, öt ország öt városának színháza csatlakozott, a kolozsvári társulat mellett a bécsi Volkstheater, a Comédie de Reims, a kölni Shauspiel, a szaloniki Nemzeti Színház.

Az Európai Színházi Unió (UTE) által meghirdetett projekt a digitális bennszülöttek (az a fiatal generáció, amely beleszületett és nem beletanult a digitális korba) szokásaira koncentrál. A program során az öt tagszínház különböző időpontokban mutatja be Jordan Tannahill darabját, minden esetben diákok közreműködésével. A program részét képezték ugyanakkor szakmai konferenciák, egy bécsi tanulmányút, amelyen minden produkció 3-3 tagja vehetett részt, zárómozzanata pedig egy Digitális Éjszakai Fesztivál lesz, amelyen a diákok élő internetes közvetítésen keresztül megoszthatják tapasztalataikat.

A sajtótájékoztatón kiderült, a programra egy 3 perces selfie-videóval lehetett nevezni, témamegkötés nem volt, a diákok azt mondhattak el a válogató zsűrinek, amit ők szerettek volna. Az eredetileg 10 szereplős előadást 15 szereplősre kellett növelni, mert sokan jelentkeztek nagyon jó  videofelvétellel, mondta Sinkó Ferenc, az előadás rendezője. – Amikor Tompa Gábor felkért, hogy rendezzem meg az előadást, egyből igent mondtam, mert nagyon szeretek fiatalokkal dolgozni – tette hozzá.

Az előadásban 14 diák szerepel

Sinkó Ferenc szerint ez a produkció minden közreműködőnek új tapasztalatot jelent, de sikerült egymásra hangolódniuk, megérteniük egymást. – Ez egy fiatalokról szóló előadás, nemcsak fiataloknak – mondta a rendező.

A sajtótájékoztatón részt vettek a szereposztás tagjai is. A diákok elmondták, örülnek, hogy jelentkeztek a programra, mivel megismerhették, milyen a színészek élete, milyen egy előadást létrehozni, hogyan kell egy adott szöveggel dolgozni. Kiemelték, jó tapasztalat volt számukra, hogy az idősebb alkotók egyenlő félként tekintettek rájuk, nem gyerekként kezelték őket „Ez az előadás nem szépít semmit, olyannak mutatja be a mai fiatalokat, amilyenek valójában”, fogalmazott egy diáklány.

Az előadás dramaturgja, Sipos Krisztina elmondta, megpróbálta a fellépők nyelvére szabni a szöveget, amely nagy kihívást jelentett számára, szerencsére a fiatalok mindig közölték, hogyha valami szót, kifejezést már nem használnak.

A Concord Floral című előadást május 18-án, szombaton este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében mutatják be. Ezt követően május 19-én, vasárnap szintén este 8 órától tűzték műsorra.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői. Fotók: Biró István )


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltásbizottság: több mint 300 ezren ...
A miniszterelnöknek is beadták a ...
Komoly műszaki gondok a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ