(Bal)jóslatok 2019-re – Rettegünk az ismeretlentől, a jövőtől
Egyes kultúrákban a fekete hattyú a balsors jelképe, Kolozsváron azonban a békés együttlété
Egyes kultúrákban a fekete hattyú a balsors jelképe, Kolozsváron azonban a békés együttlété
Vissza

(Bal)jóslatok 2019-re – Rettegünk az ismeretlentől, a jövőtől

Korunk embere az egész világon aggódva tekint a jövőbe, a mindennapok negatív hírei, történései hatására nyugtalanság, bizonytalanság kerítette hatalmába. Sokan úgy vélik, egyre nehezebb tervezni, különösen akkor, ha valakik hamis híresztelésekkel tudatosan fokozzák a globális rossz közérzetet, hisztériakeltést. „Egyik válságból a másikba, egyik bizonytalanságból a másikba csöppenve rabjaivá váltunk egy olyan zavaros, agresszív, szorongással teli világnak, amely rettegve várja a „fekete hattyú” érkezését.

Nem tudjuk, hogy 2019-ben, 2020-ban vagy 2021-ben jön el, de a rettegés maga rányomja bélyegét erre a bizonytalan világra, amelyet egyre kevésbé tudunk kiismerni”, írja az ismert politikai elemző, Valentin Naumescu évértékelőjében. A Babeş-Bolyai Tudományegyetem európai tanulmányok karának docense 13 pontban térképezte fel azokat a kihívásokat, amelyekkel az emberiségnek 2019-ben vagy az azt követő években szembe kell néznie, ha a baljóslatok valóra válnak. 

Újabb világméretű gazdasági válság – A toplistát az utóbbi évek gazdasági fellendülését visszavető újabb válságtól való félelem vezeti, amely nem csak Európát, hanem az egész világot alapjaiban rázná meg. A prognózisok szerint ez vagy a magánszektorból indulna, mint 2008-ban a tőzsdék nagymértékű és hosszan tartó zuhanásával, valamint a banki hitelek befagyasztásával és a beruházások leállításával, vagy indulhat az államháztartás irányából a hatalmas, fenntarthatatlan államadósság okán, mint Görögország esetében.

Pusztító erejű háború. Ez a félelem sajnos nem is tűnik annyira alaptalannak, tekintettel az észak-koreai, közel-keleti, ukrajnai helyzetet tekintve. A régi sérelmek, feszültségek fokozódása vagy akár egyszerű katonai tévedés tömegméretű áldozatokkal járó tragédiát provokálhat ki.

Az elégedetlenkedők forradalma. Erre példa a franciaországi sárgamellényesek lázadása, akik egy igazságosabb társadalmi berendezkedést akarnak, mert a létező jóléti társadalom már nem elégíti ki igényeiket.

Az Európai Unió szétesése – ebbe az irányba mutat a Brexit is. Legfontosabb oka a tagálla­mok érdeke és szakpolitikái közötti növekvő eltérés.

Az euroatlanti stratégiai kapcsolatok megszűnése és a NATO-ba vetett bizalom gyengülése, aminek következtében Közép- és Kelet-Európa ismét a két keleti nagyhatalom, Oroszország és Kína befolyása alá kerülne.

Polgárháború kirobbanása. Egy ideológiai, faji, vallási, etnikai vagy más okokból kirobbanó konfliktus, amelynek az egész világra kihatása lehet, beleértve a legfejlettebb államokat is.

Kína válsága, a furcsán vegyes kommunista-kapitalista rendszer tarthatatlansága, ennek összeomlása az egész világon éreztetné hatását.

Globális méretű terroristatámadás, amely a 9/11-es tragédiához hasonló következményekkel járna.

A demokráciák bukása, a totalitarista rendszerhez való visszatérés. A politika hitelvesztése, a pártok kudarca, a hatalomnak egyes illiberális érdekcsoportok általi megkaparintása, amelyek kihasználják az emberek bizonytalanságát, félelmét csodákat ígérve a kétségbeesetteknek.

Világméretű járvány például egy megfékezhetetlen vírus terjedése által.

Klímaváltozás, amely néhány évtized alatt teljesen megváltoztathatja az emberi életet a Földön.

A nyugdíjrendszer összeomlása a megbomlott demográfiai egyensúly és az államháztartási deficit miatt. 

Rendkívüli mértékű földrengések, tűzvészek, árvizek, szárazság szintén előre nem látható károkat eredményezhetnek.

Naumescu szerint az említett veszélyeket nem szabad sem eltúlozni, sem elbagatellizálni. Ami viszont kimondottan káros, hogy pusztán a nézettségi mutatók növelését szolgáló negatív hírek hangsúlyozásával olyan pánikhangulatot, bizonytalanságérzetet, félelmet generálnak (az ebben érdekeltek) a lakosság körében, amely további agresszivitást, szélsőséges megnyilvánulást eredményez.

Forrás: hotnews.ro/stiri-­opinii-22885327-asteptand-lebada-neagra-cum-arata-lumea-2019.htm

Borítókép: Rohonyi D, Iván


EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Spárgabizottság”: a német követségnél ...
Ludovic Orban: megtettük az ...
Hagyományosan kezdődik a megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ