Palesztinbarát tüntetések sora zajlik az amerikai egyetemeken

Rohamrendőrséget vetettek be a Columbia Egyetemen

Palesztinpárti tüntetők foglalták el április 30-án New Yorkban a Columbia egyetem főépületét, ahova helyi idő szerint kedden, az esti órákban bevonultak a rohamrendőrség egységei és több tucatnyi embert őrizetbe vettek. A nemzetközi hírügynökségek szerint az Egyesült Államokban az elmúlt két hétben egyre több egyetemen tüntetnek diákok és kívülállók Izrael ellen, a Gázai övezet palesztin lakossága mellett, sátortáborokat állítanak fel a kampuszokon.

A rohamsisakos rendőrök az ablakokon keresztül jutottak be az épületbe, ahonnan a tájékoztatás szerint „három órán belül eltávolították a tüntetőket.” 
Minouche Shafik, az egyetem rektora közzétett egy levelet, amelyben arra kérte a rendőrséget, maradjon a kampuszon a diplomaosztó ünnepségig biztosítani, hogy az eseményig további rendzavarás ne történjen. Emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a rendőrség segítségéhez kellett folyamodnia. Mindamellett a rektor leszögezte: osztja Eric Adams, New York-i polgármester véleményét, aki nem sokkal korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tüntetők között külső agitátorok is vannak.

A rendőrség beavatkozása csak az egyetem vezetésének engedélyével volt lehetséges, az intézmény ugyanis magánterületnek számít. A rendőrség keddi sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a Columbia Egyetem épületét elfoglaló csoport tagjai között a hatóság előtt jól ismert rendzavarók tartózkodnak.

Az egyetemi tiltakozásokat a Diákok az Igazságért Palesztinában elnevezésű szervezet hangolja egybe szerte az Egyesült Államokban. Ennek a szervezetenek az országos központja már a rendőrségi erősítés megjelenése nyomán üzenetet tett közzé a közösségi médiában, amelyben minden támogatóját a Columbia Egyetemhez hívta. Az egyetem környékén a késő esti órákban több száz fős tömeg tüntetett, részben a palesztinok pártján, részben Izrael, valamint a rendőrség ellen. A hatóságok több száz rendőrt küldtek a helyszínre, taktikai felszerelésben, a környező utcákat is lezárták.

A tüntetők kedden hajnalban, a Columbia Egyetem főépületének, a Hamilton Hallnak a kapuját betörve foglalták el az épületet, ahol elbarikádozták magukat. Az erőszakos foglalásra azt követően került sor, hogy megakadtak a tárgyalások az egyetem vezetése és a tiltakozók képviselői között, és az egyetem vezetése ultimátumban követelte az intézmény területén létrehozott sátortábor felszámolását. Az ultimátum lejárta után a biztonsági személyzet és a rendőrség nem lépett közbe, ugyanakkor a tiltakozásban részt vevő diákokat elkezdték értesíteni hallgatói jogviszonyuk felfüggesztéséről.

Kedd estére feszültté vált a helyzet egy másik New York-i felsőoktatási intézmény, a City College of New York előtt is az Izrael-ellenes tüntetők és a rendőrség között.

A Texasi Egyetem, amelynek területén letartóztatások történtek hétfőn, kedden azt közölte, hogy az őrizetbe vett 79 tiltakozó közül 34-en voltak diákok, 45-en nem tartoznak az intézményhez.

A Kaliforniai Állami Műszaki Egyetemen egy oktató is volt a hétfőn őrizetbe vettek között, egy professzor, aki kedden közölte, hogy elutasítja az óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését, és éhségsztrájkot kezd, minden vád ejtését követelve. Az intézményben egy csoport elfoglalt egy épületet, amelyet „Intifáda-épületnek” neveztek el, és elbarikádozták magukat. A hatóság beavatkozása során 25 embert vettek őrizetbe.

A Fehér Ház kedden közleményben ítélte el a Columbia Egyetem épületének elfoglalását, valamint az általuk használt „Intifáda” kifejezést, amely a palesztinok Izrael elleni felkelését jelenti. Andrew Bates helyettes elnöki szóvivő közleménye szerint Joe Biden elítéli az Intifáda kifejezés használatát, valamint az előző napokban a tüntetéseken elhangzott további „tragikus és veszélyes gyűlöletbeszédet”, tiszteletben tartja a szabad véleménynyilvánítást, de ennek békésnek és törvényesnek kell lennie.
 

A Columbia Egyetemnél kialakult tiltakozásokra Donald Trump is reagált, New Yorkban, a bírósági tárgyalása előtt tett rövid nyilatkozatában kedden, még az őrizetbe vételek előtt. A republikánus elnökjelölt Joe Bident és politikáját tette felelőssé az amerikai egyetemeken kialakult helyzetért és tüntetésekért.
Az elmúlt két hétben már több mint ezer embert vettek őrizetbe az Egyesült Államokban.

A BBC tudósítása szerint nem sokkal azt követően, hogy a New York-i Columbia Egyetemen a rendőrség oszlatott, Los Angelesben is heves, erőszakba torkolló összecsapások voltak a palesztinbarát tüntetők és ellentüntető csoportok között a California Egyetem területén felállított sátortáborban.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol