Szabadság

Alexandru Rafila pénteken kijelentette, hogy romániai egészségügyi intézményekben fognak kezelni palesztin gyerekeket, akik az izraeli hadsereg Gázai-övezetet érintő támadásaiban megsérültek.
Belpol
Ismerem a közvélemény-kutatásokat, de a tapasztalataim mást mutatnak: az erdélyi magyar fiatalok, akikkel az elmúlt időszakban találkoztam, optimisták az EU-val kapcsolatban, ám az elvárásaik- elvárásaink is világosak. Segítséget akarunk a tanuláshoz, támogatást a vállalkozásokhoz és a lakhatási kérdések megoldásában. Többségünk itthon akar jól élni. Programomat az erdélyi magyar fiatalokkal írtuk, nézzük, mi szerintünk a négy legfontosabb téma, amivel az EU-nak foglalkoznia kell.
Belpol
Románia továbbra is segíteni fog az ukrajnai menekülteken - jelentette ki pénteki jászvásári sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.
Belpol
Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 15 év után elkezdődtek a három regionális sürgősségi kórház építési munkálatai Jászvásáron, Krajován és Kolozsváron.
Belpol
Közös nyilatkozatot írtak alá az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) keretében működő Magyar Közösségek Munkacsoport tagszervezetei csütörtökön Nagyváradon megtartott találkozójukon.
Belpol
Az Országos Sótársaság ideiglenesen felfüggesztette a kitermelést és a turisztikai tevékenységet a parajdi sóbányában - közölte a gazdasági minisztérium.
Közhír
Lőfegyverrel súlyosan megsebesítették szerdán délután Nyitrabányán (Handlova) Robert Ficot. A szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították, ahol rögtön műtétnek vetették alá. A feltételezett tettest azonnal ártalmatlanították, őrizetbe vették, és elkezdődött a kihallgatása.
Külpol
Az ikerdeficit miatt a régió országai közül Románia van a legnehezebb gazdasági helyzetben - jelentette ki szerdán Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke a BNR negyedéves inflációs jelentését ismertetve.
Gazdaság
Az idei év első három hónapjában meghirdetett több mint 110.000 állásból összesen 37.000 hirdetésben tüntették fel a bért is - derül ki egy munkaerő-toborzó platform szerdán közölt adataiból.
Gazdaság
„A ETDK igazi transzilvanikumnak számít, hiszen diákkezdeményezésként indult és diákrendezvényként létezik mind a mai napig. Az egyetlen olyan tudományos rendezvény, ami ebben a formában működik. Nagyon fontosnak találjuk, hogy a diákok nem csupán felismerik a tudomány jelentőségét, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a tudományművelésre, ezt az idei kiemelt érdeklődés, a jelentkezők nagyon nagy száma is szépen mutatja” – mondta Markó Bálint, a BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettes az ETDK keddi sajtótájékoztatóján, amelyen jelen volt László Petra, a KMDSZ elnöke és Szőke Balázs a konferencia főszervezője, valamint a KMDSZ tanügyekért és tudományszervezésért felelős vezetőtanács tagja is.
Közhír
Az állami költségvetés bevételeinek növelése érdekében elengedhetetlen az adóhatóság digitalizációja; az intézmény a mesterséges intelligenciát is használni fogja, mert „senki sem dolgozik már tollal” - nyilatkozta a miniszterelnök.
Smart