Zöld Péntek: ingyenessé tennék a közszállítást
Vissza

Zöld Péntek: ingyenessé tennék a közszállítást

A környezettudatosabb közlekedést szorgalmazza a Zöld Péntek program, amelyet a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium indított pénteken, március 12-én. Jó példával elől járva, Tánczos Barna pénteken metróval, és gyalog ment be a munkahelyére. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter a sajtó képviselőinek a kezdeményezés lényegéről és fontosságáról nyilatkozott. A Zöld Péntek programhoz számos közjogi méltóság, közintézmény, közalkalmazott, civil szervezet, magánvállalat és magánember csatlakozott, amely szintén a kezdeményezés szükségszerűségét támasztja alá. Többek között Florin Cîţu miniszterelnök is pénteken gyalog ment a Victoria palotába, de Emil Boc kolozsvári polgármester úgyszintén hasonló megoldást választott, Tasnádi Szilárd Kolozs megyei prefektus (képünkön) pedig a közszállítási járművet vette igénybe.

„A Zöld Péntek a Környezetvédelmi Minisztériumnak egy olyan kezdeményezése, amellyel mindenkit arra ösztönzünk, hogy pénteken alternatív közlekedési eszközöket válasszon. Mondjon nemet a saját autójának, és válasszon olyan közlekedési eszközöket, amelyekkel egyáltalán nem vagy kevésbé szennyezi a környezetet. Ezek közé tartozik a tömegközlekedés, a bicikli, a gyaloglás, a roller vagy akár az elektromos autó. Ezekkel a kezdeményezésekkel az a célunk, hogy tisztább legyen a levegő a nagyvárosainkban, és azok az elmarasztalások, amelyek az Európai Uniótól érkeznek, lezárhatók legyenek, s ne érje ilyen kritika a közeljövőben Romániát. A mentalitást is szeretnénk megváltoztatni, egy picit le kell mondanunk a kényelemről, tovább tarthat az út a munkahelyre, de ezzel elérhetjük azt, hogy a környezetünk, a levegőnk tisztább legyen” – emelte ki a kampány lényegét Táncos Barna miniszter.

Ez alkalomból Emil Boc kolozsvári polgármester bejelentette: tárgyalást folytat a Kolozsvári Közszállítási Vállalattal (CTP), hogy hetente egy nap, azaz pénteken, ingyenes legyen a közszállítási járművek használata. A projektet leghamarabb áprilisban léptetik életbe. 

„A Zöld Péntek elnevezésű projekt során a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak szándékában áll heti egy napos ingyenes közszállítást biztosítani. Ám az életbe léptetéshez és az ezt szentesítő városi tanácsi határozat kigondolásához időre van szükség. Leghamarabb áprilistól léphetnek életbe ez az elgondolás. Egyeztetnünk kell a helyi közszállítási vállalattal, hogy felmérjük az elgondolás anyagi vonzatait is. A Metropoliszi Egyesület elnökeként már tárgyaltam erről a CTP vezetőségével. Megegyeztünk, hogy az ötlet kivitelezhető, most már csak a lépéseket kell kidolgoznunk. Továbbá egyeztetni fogunk a metropoliszi övezethez tartozó önkormányzatok vezetőivel is, és ha ők vállalják a rájuk eső anyagi rész fedezését, akkor az ingyenességet kiterjesztjük azokra a településekre is. Egyelőre csak Kolozsvár területén belül alkalmazzuk majd az elgondolást. A célunk az, minél több kolozsvári lakost győzzünk meg arról, hogy a környezet szennyezése és a zsúfoltság elkerülése érdekében saját gépkocsija helyett utazzon közszállítási járművel” – nyilatkozta a városvezető.

Csoma Botond, Kolozs megyei képviselő is csatlakozott az akcióhoz. A közismerten bicikli-barát politikus bringájának csomagtartójába vicces kollégái egy futárszolgálat csomaghordó táskáját szerelték, úgy közlekedett a kolozsvári utakon pénteken. Facebook-bejegyzésében azt írta: „bár manapság bátorság kérdése a nagyvárosokban biciklivel közlekedni, éppen ezért, ha autóval közlekedünk,vigyázzunk azokra,akik naponta választják a kerékpárt. Tiszteletem mindazoknak, akik futárként valamilyen környezetkímélő eszközzel közlekednek a nagyvárosi káoszban.”

Borítókép: Vasile Măgrădean


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ