Idén is várja az ANYÓ a gyerekeket, lehet iratkozni a nyári óvodába
Vissza

Idén is várja az ANYÓ a gyerekeket, lehet iratkozni a nyári óvodába

Új arculattal jelentkezik, és a vakáció szinte teljes időtartamára kiterjed idén az Argumentum Nostrum egyesület Nyári óvoda programja – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Fekete Emőke szervező, az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezetének elnöke. Idén az ANYÓ. A Nyári óvoda címszavak alatt zajlik a projekt, amelyre immár lehet iratkozni. A jelentkezéshez szükséges űrlap elérhető az ANYÓ Facebook oldalán, de a nyari.ovoda.kolozsvar@gmail.com email címen is igényelhető. A helyek száma értelemszerűen korlátozott, így az iratkozás időrendi sorrendje számottevő kritérium.

Az Argumentum Nostrum egyesület az RMDSZ Kolozs megyei nőszervezetével együttműködve tavaly nyáron szervezett először nyári óvodai programot; 17 óvodai pedagógus közreműködésével 7 helyszínen, 19 csoportban biztosítottak napközi foglalkozást óvodás korú gyermekeknek július 3-a és augusztus 11-e között. A rendhagyó kezdeményezés nagy érdeklődésnek örvendett, közel négyszáz gyermek vett részt. – Idén már 27 csoportot indítunk, és nyolc hétig tart a nyári óvoda, július 2 – augusztus 24-e között; mindamellett, immár kilenc helyszínen, 22 óvónő, és két önkéntes óvónőjelölt hozzájárulásával zajlik a projekt – számolt be Fekete Emőke. Négy állami, és két egyházi óvoda vesz részt a kezdeményezésben – a Csemete Református Óvoda mellett idén bekapcsolódott a Szent Imre Katolikus Óvoda is –, illetve partner a Református Kollégium szakiskolája és a törökvágási református templom is. Az ANYÓ. A nyári óvoda Facebook-oldalán az iratkozási űrlapon megtekinthető minden nyári óvodai hét csoportja, helyszíne és tematikája.

Óvodás korú, 3–6 éves gyermekek jelentkezhetnek, előnyben lévén azok, akik jelenleg már óvodai képzésben részesülnek. – Aki még eddig nem járt óvodába, vagy már előkészítő osztályba jár, feliratkozhat, de csak akkor tudjuk fogadni, ha még maradnak szabad helyek a csoportokban, amelyek mindegyike húszas létszámmal indul – magyarázta Fekete Emőke. Hangsúlyozta: a kezdeményezés elsődleges célja, hogy segítsen a dolgozó szülőknek a gyerekek nyári felügyeletének megoldásában, illetve az ezzel járó anyagi terhek enyhítésében.

– Ez a nyári óvoda a szakképzett óvónők által biztosított tartalmas foglalkozásokról, ugyanakkor nagyon sok játékról, mókáról szól – hangsúlyozta az RMDSZ Kolozs megyei Nőszervezetének elnöke. A foglalkozások napközi programban, naponta 9-17 óra között zajlanak, a gyermekek minden nap háromfogásos meleg ebédet is kapnak. A szülőknek ajánlott hozzájárulás adomány formájában 85 lej hetente gyermekenként, testvérek esetében egy hétre 50 lej, mely összegek az étkeztetés és fogyó anyagok költségeit egészítik ki. Iratkozás után a szülők email-en, illetve telefonon kapnak további tájékoztatást a helyekről, a csoportokról és a helyszínekről.

– Akárcsak tavaly, idén is minden héten más témakört járunk körbe a nyári óvodai foglalkozások során; a játékos tevékenységeket úgy szervezzük meg, hogy minden oldalról megközelítjük a beütemezett témákat – magyarázta a sajtótájékoztatón Muszka-Pál Anna óvópedagódus. Nem marad el a mesélés, a barkácsolás, éneklés, mondókázás, sőt a román nyelvtanulás sem, illetve igyekszünk minél több időt lenni a szabadban – tette hozzá. Idei újdonság, hogy a Csemete Óvodában indul egy angol nyelvű csoport is, illetve lesz egy hét, amikor vallásos tevékenységek is zajlanak majd – tette hozzá Fekete Emőke.

– Örömmel kapcsolódtunk be a programba, tudatában vagyunk annak, mennyire fontos a szülőnek, hogy nyáron is biztonságban, szakképzett óvónők felügyelete alatt tudhassa a gyermekét – emelte ki Péter Tünde, a Szent Imre Katolikus óvoda igazgatója. A Szent Imre óvoda egyébként júliusban végig nyitva tart növendékei számára; a nyári óvodai projektnek augusztus 20-24-e között, konkrétan a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt biztosít helyszínt, óvópedagógust és dadát is.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elődöntős Simona Halep Cincinnatiban
Számítógépes támadások pénzintézetek ...
Pennsylvaniában háromszáz katolikus pap ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Hol vagytok, ti híres kolozsvári nők?
  • Örüljünk és ügyeljünk
  • Csád, ahol a szinte semmit is ...
  • Boldog kutyák ünnepe a magyarfenesi ...
  • Lelkecskék