Johannis: Trump elnök nem volt agresszív
Vissza

Johannis: Trump elnök nem volt agresszív

Klaus Johannis államfő ma azt mondta, a NATO-n belül nincs konfliktus, és nem áll fenn a szervezet szétesésének veszélye, Donald Trump amerikai elnök pedig nem volt agresszív a brüsszeli csúcstalálkozón, csak „nevén nevezte a dolgokat”.

„Párbeszéd van, és ezeket a dolgokat Donald Trump vetette fel. Az amerikai elnök nem volt agresszív, csak nevén nevezte a dolgokat. Úgy váltunk el, hogy a NATO a legerősebb szövetség, és együtt megyünk tovább. Mindannyian együtt vállaltuk, hogy még erősebbé tesszük a NATO-t, Németországot is beleértve” – mondta Johannis a brüsszeli csúcs után.

„Egészében véve a NATO helyzete erősödött a csúcstalálkozón. Végül a legfontosabb tárgyalás a pénz. Tudják, hogy 2014-ben eldöntötték: elvben 2024-ig minden állam esetében a védelemre fordított országos kiutalás a bruttó nemzeti össztermék 2 százaléka legyen. Románia már elérte a 2 százalékot. Az Egyesült Államok valahol 4 százalékon áll, de van olyan ország is, amely alig éri el az 1 százalékot a védelemre fordított költségek tekintetében. A terhek megosztása, vagyis a burden sharing hangsúlyosan tárgyalásra került” – mondta Johannis.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harmincöt új kanyarós megbetegedés
Vasilescu: nem ad okot aggodalomra a ...
Nyolcaddöntőbe jutott Simona Halep

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Történelmi látogatás
  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Még nincs vége
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...