Cseke: újabb támadás a magyar közösség ellen
Vissza

Cseke: újabb támadás a magyar közösség ellen

„A magyar közösség ellen irányuló újabb támadás az, amit az USR, PNL és PMP elkövetett, amikor megtámadta az Alkotmánybíróságon a közigazgatási törvénykönyvet, amely jelentősen megerősíti és bővíti a nyelvhasználati jogokat a Romániában élő kisebbségek számára” – reagált Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Úgy véli, ez is azt bizonyítja, hogy az ellenzék kifogyott minden olyan konstruktív demokratikus, akár parlamenti eszközből, amely szerepét a romániai politikai porondon erősíteni tudja, így kénytelen előrántani a mindenkori magyarkártyát, hogy politikai tőkét kovácsoljon magának.

„Ezt tapasztalhattuk a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében is, amikor a PNL megtámadta az Alkotmánybíróságon törvényünket. Meggyőződésünk, hogy Románia előremenetelét nem a kisebbségek jogainak a bővítése gátolja, hanem pont az ellenzék effajta megnyilvánulása, amely megpróbálja elterelni a figyelmet az ország valós problémáiról” – mutatott rá Cseke Attila. 

Hangsúlyozta: az óvásban számos hiba, ellentmondás található, amelyek azt igazolják, az ellenzéknek vagy nem célja jobbá tenni Románia közigazgatási rendszerét, vagy pedig csak zavarja őket az, hogy egyenlő állampolgárokként élhetnek szülőföldjükön a kisebbségi közösségekhez tartozók.

A szenátusi frakcióvezető rámutatott arra is, hogy a törvénykönyv parlamenti vitája alatt is az USR, a PNL és a PMP retorikájában jelen voltak a magyarellenes megnyilvánulások. Egyértelmű tehát, hogy bár az ellenzék magyar szavazatokra pályázik a következő választásokon, nem kezeli egyenrangú polgárokként a magyar közösség tagjait. Cseke Attila rámutatott arra is, mindhárom ellenzéki pártból aláírták az alkotmánybírósági óvást, a felelősségük tehát közös.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cannes – Dél-koreai thriller ...
Nagy erőkkel keresik a lyoni robbantót
EU gyorstalpaló, avagy mire és miért ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ