Bus

Marika

Zsúfolásig megtelt szerda este Kolozsváron a Györkös Mányi Albert Emlékház, ahol Kós Katalin, az emlékház vezetője nyitotta meg a Kalotaszegi Varróműhely kiállítását.
Közhír
Az összetartozás jegyében zajlott Kispetriben a már hagyományossá vált helyi termelők és kézművesek vására szombaton. Helyi finomságokkal, szép kézimunkákkal és jó hangulattal várták a vásárlókat. A gyerekek a Mikulást lesték, aki meg is érkezett, csak nem szánkón, mert a kevés hó elolvadt, hanem lovas szekéren. Az idősebb nemzedék sóhajtva nosztalgiázott a régmúlt Mikulás-járásokon, amikor még lovasszánon érkezett a fehérszakállú. Lenzsákjában a dión és régi almafajtákon kívül sok más finomság is helyet kapott, amit a falubeliek jó szándékkal adományoztak, ezzel is bizonyítva, hogy fontos nekik az összetartozás. A gyerekek csillogó szemekkel ültek a Mikulás ölébe és készségesen válaszoltak a kérdéseire, majd kíváncsian kukkantottak bele a csomagokba. Ezúttal az ünnepre hangolódva ünnepváró, adventi koszorút is készíthettek közösen az oda látogatók, csakis természetes anyagokból. Az elmaradhatatlan tombolán értékes, érdekes csomagokat lehetett nyerni, az összegyűlt összeget az egykori iskolaépület felújítására szánják. És hadd álljon itt a Mikulás személyes tapasztalata is: „Ma, templomba menet, a házuk előtt álltak az apró gyerekek, akiket előző nap a Mikulás a kultúrházban ölbe vett, megajándékozott. Szokatlanul barátságosan integettek nekem, a biciklin száguldó, talán felismert Mikulásnak...” FOTÓ: TASNÁDI ANDREA
Zoom
Szerény plakát hirdette pár hete Kispetriben a bolt ablakában, hogy szüreti bál lesz a településen. Mindenki felfigyelt a hírre, mert bizony régen volt ilyen esemény, idős falubeliek elmondása szerint legalább negyven éve nem tartottak a faluban szüreti mulatságot.
Életmód
A harmadik alkalommal megszervezett termelői és kézműves vásáron, szombaton tombolát szerveztek az egykori iskolaépületért és műhelyfoglalkozást, amelyen régi gyerekjátékokat, bábukat készítettek, természetes és újrahasznosítható anyagokból.
Zoom
Helyi termelők és kézművesek vására zajlott szombaton Kispetriben, a kultúrház udvarán immár harmadszor, amely az előző kettőhöz hasonlóan jó hangulatúra sikeredett. Az első vásár alkalmával a helybéliek egyetértettek abban, hogy minden hónap első szombatján megtartják a termékmustrát, különböző különleges programokkal társítva. Az április elsejei vásáron hagyományos, paraszti magok cseréjére nyílt lehetőség, szombaton pedig tombolát szerveztek az egykori iskolaépületért és műhelyfoglalkozást, amelyen régi gyerekjátékokat, bábukat készítettek, természetes és újrahasznosítható anyagokból. A június 3-ai vásárra pedig könyvcsere van meghirdetve.
Közhír
Azt olvassuk, hogy a kézimunka egészséges. Ez a fajta kreatív monotónia nemcsak a lélekre, de a szervezetre is jó hatással van. A kötés, horgolás nyugalomra tanít. Ha szép mintát akarunk, ez ébren tartja az agyat, hiszen a minta miatt számolni kell. Csökkenti a stresszhormonszintünket, és elzavarja a zaklatott gondolatokat. A kézimunka erősíti az önbizalmat. Jó hatással van az ujjaink, a kezünk és az alkarunk ízületeire.
Közhír