Mócsy

Ildikó

Drága Péter, a gyermekeimnek, unokáimnak Peti bácsija, el kell búcsúznom tőled. Nehéz ez számomra, hiszen pontosan 51 éve családom legközelebbi barátja voltál.
Máskép(p)
Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról és ennek okairól. A szennyezett levegőt, a megnövekedett széndioxid koncentrációt tartják a klímaváltozás legfőbb okának. Az Egyesült Királyság fővárosában, Glasgowban október 31. - november 12. között került sor az eredetileg 2020-ra tervezett, de a járvány miatt elmaradt klímaváltozás témájú konferenciára (COP26). A világ vezetőinek csúcstalálkozóján a 200 résztvevő által megfogalmazott szövegben kiemelt szerepet kapott a globális felmelegedés katasztrofális következményeinek megszüntetése, aminek érdekében szükséges lenne a szén és más fosszilis energiahordozók alkalmazásának csökkentése esetleg teljes kiiktatása.
Máskép(p)
Néhány nap választ el advent első vasárnapjától. A keresztény hívők szerint kezdetét veszi a várakozás időszaka és felkészülés a karácsonyra. Az idén mindannyian, a hitünk szerinti hovatartozástól függetlenül várakozunk. Várjuk, hogy következzen be a fordulat, amely megváltoztatja a mostani helyzetünket. Elszigetelve, egyedül, aggodalommal tele gyújtjuk majd meg az első advent vasárnapi gyertyát és csak reménykedünk, hogy szeretteink a távolban egészségesen nyúlnak a gyufa után.
Máskép(p)
A járvány terjedésének lassítására, megakadályozására és egészségünk védelmének érdekében kell otthon maradnunk és mivel nem tudjuk mennyi ideig, ezért különös figyelmet kell fordítanunk a környezetünkre, amelyben szeretteinkkel együtt osztva a teret, vagy egymástól távol egyedüllétben vagyunk/leszünk.
Közhír
Már meggyújtottam az unokáim által készített adventi koszorú első két gyertyáját.Nézem a pislákoló gyertyalángokat és azon töprengek, hogy mit is tudunk az adventről, a karácsonyról (vagy karácsonyokról) és hogyan készülünk az ünnepekre. A kereskedelemben már novemberben elkezdődött a karácsonyi ünnepekre való felkészülés. A feldíszített kirakatok és az áruházak belső hangulata vonzza a vásárlókat.
Máskép(p)