Kiss

Gábor

Az Ótordai Református Egyházközségben szűk körben tartottak tegnap hálaadó ünnepséget abból az alkalomból, hogy a helyi bölcsődés és óvodás gyerekek új épületben kezdhetik a tanévet. Két óvodai és két bölcsődei csoportot, összesen hatvan gyereket fogadhat be Tordán az induló tanévben az új református óvoda. Jelenleg 22 óvodás és 20 bölcsődés kezdi az új tanévet, de reménykednek a csoport gyarapodásában, hiszen 60 gyereknek van férőhely. Az épületet az egyházkerület szeptember 7-én vette át a kivitelező cégtől. Az ünnepségen Nagy Albert lelkipásztor hirdette az igét és mondott ünnepi beszédet, de Józan Erzsébet, a Jósika Miklós Elméleti Líceum igazgatója is felszólalt.
Zoom
Tordaszentlászlón új harang hívogatja Isten házába a gyülekezetet.
Zoom
Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) hajdani vezetőjének búcsúztatását, illetve temetését ma tartották a kolozsvári Farkas utcai Református Templomban és a házsongárdi temetőben. Pap Géza, az EREK korábbi püspöke 64 éves korában hunyt el november 13-án, Kolozsváron.
Zoom
Hatalmas lelkes zsivaj, egy nagy adag izgatottság, és egy kiskanálnyi egészséges versenyszellem fogadta a látogatókat a kolozsvári Sonia Iovan sportteremben tegnap délelőtt, ahol a Csemete Református Óvoda negyedik paralimpiai játéka zajlott. A kolozsvári speciális igényű és fogyatékos személyeknek szervezett „ötkarikás játékokon” a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolájának három csapata, a Providentia–Gondviselés–Fursorge Egyesület, a Fébé Alapítvány, valamint a Csemete Integrált Játszóház csapatai mérték össze fürgeségüket, ügyességüket.
Zoom
Több évtized diákjai, tanárai ünnepeltek együtt.
Zoom
A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum felújított épületének és új épületszárnyának avatóünnepségét tartották ma, világtalálkozóval egybekötve, amelyre az iskola valamikori minden diákját, azok szüleit, tanárokat is vártak. Igét hirdetett Kató Béla református püspök, az esemény díszvendége volt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Érettségi találkozók zajlottak, és több rendezvényt szerveztek.
Zoom
Ünnepi istentisztelet keretében adták át a farnasi református templom felújított 18. századi haranglábát 2018. március 4-én. A megújult harangláb a külhoni magyar műemlékek felújítását segítő Rómer Flóris Terv támogatásából, a Teleki László Alapítvány koordinálásával készült el. Ennek keretében kicserélték a harangtorony zsindelyfedését, a haranglábhoz csatlakozó kerítést és kaput helyreállították, illetve a harangláb villámhárítójának tervezési és kivitelezési munkáit is megcsinálták.
Zoom
Egyházi és világi, hazai és magyarországi személyiségek jelenlétében emlékeztek meg ma Tordán a főtéri római katolikus templomban a vallásszabadság első kinyilvánításának 450. évfordulójára. Az ünnepség keretében felavatták a vallásszabadság emlékművét, Liviu Mocan alkotását.
Zoom
Lehet, hogy ritkán nézünk fel bármely helyiségben, pedig sokszor oda összpontosul a csoda. És ha felnéztünk, mit látunk: födémet, plafont, mennyezetet… Legtöbbször összhangban van az épülettel vagy adott helyiséggel, ezért az alábbi mennyezet-variációk is árulkodhatnak korra, stílusra, irányzatra, anyagra, helyre.
Zoom
Az ötkarikás játékok során a gyerekek kúsztak, célbadobtak, egyensúlyoztak, sprinteltek, egészséges versenyszellem uralta a hangulatot: mindenki szurkolt a csapattársának, hangos örvendezésbe kezdtek a csapatok, ha elsőként fejezték be a feladatokat.
Zoom
Egykori és mai református templomok építészeti részleteinek, kapuinak, ablakainak fotóiból készült összeállítás díszíti ezentúl a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet tűzfalát: a hatalmas kollázs már felkerült helyére.
Zoom

Leg-ekhez közelít a romániai tüntetés-sorozat: legnagyobb, leghosszabb, legkitartóbb, legfegyelmezettebb, legkorrektebb, legváltozatosabb – plakátokkal, jelszavakkal, feliratokkal. Olyannyira, hogy elkezdték ezeket összegyűjteni, sőt, már versengés is van ezen a téren, hiszen egy galéria mellett a történeti múzeum is átveszi a tüntetés „kellékeit”, nem csak táblákat, hanem fotókat is. A történelmi eseményből így lesz történet(i)… vagy fordítva.

Zoom