Kezelhető, mégis másfél millió ember halálát okozza évente

Robert Koch 1882. március 24-én jelentette be tudományosan a világnak a tuberkulózis baktériumának felfedezését. Ezért éppen március 24-e a tuberkulózis elleni küzdelem világnapja.

A tuberkulózis vagy elterjedt nevén tbc olyan idült fertőzőbetegség, amelyet baktérium okoz. A kórokozó nyálcseppek révén (köhögés) jut át egyik emberről a másik emberre. Az esetek 90%-ban a tüdőt támadja meg, de előfordul, hogy a tbc baktérium elárasztja az egész szervezetet – az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt – és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint 2015-ben 10,4 millióra becsülték a tuberkulózisos esetek számát, de csak 6,1 millió szerepelt a nyilvántartásukban. Az újonnan diagnosztizált és kezelt betegek 3 százalékánál jelent meg a multirezisztens baktérium. Évente 1,4 millió ember halálát okozza tuberkulózis, miközben van rá etiológiai kezelés. Egy beteg akár 10-15 személyt is megfertőzhet egy év alatt. A tuberkulózis továbbra is a legtöbb elhalálozást okozó betegség a fertőzőbetegségek sorában, és a hetedik halálok világszerte. A Föld lakosságának egyharmadát érinti.

Az Európai Unió tagállamai közül Románia az élen jár az új diagnosztizált tbc-s esetek számát illetően. A globális előfordulási arány 6,5-szerese az európai átlagnak, és 1,9-szerese a WHO Európai Régiójának. Romániában tavaly közel 13 ezer tuberkulózisos esetet jegyeztek, amelyből 530-at multirezisztens baktérium okozott. Míg a gyógyszerekre érzékeny tuberkulózis gyógyítási esélye Romániában 86 százalékos, addig a multirezisztens baktérium okozta betegségből való felgyógyulási arány alig éri el az 50 százalékot.

Az elmúlt években Romániában is fontos lépések történtek a fertőzőbetegség felügyelete terén. A 2009-es 70 százalékos kórmeghatározási arány 2014-re 94 százalékra nőtt a gyógyszerérzékeny tuberkulózis, és 85 százalékra a multireziztens baktérium okozta fertőzés esetében. A globális előfordulási arány 54,6 százalékosra csökkent az elmúlt 14 évben, gyermekeknél pedig közel 60 százalékra. A tuberkulózis okozta halálesetek száma is 51 százalékkal csökkent. A gyógykezelések sikeraránya is meghaladta a 85 százalékot 2006 óta, ami jóval magasabb a WHO Európai Régiójának 67 százalékos átlagánál.  

Az egészségügyi minisztérium és Románia kormánya is prioritásként kezeli a közegészségügyi problémát jelentő kórt. Számos intézkedéssel igyekszik javítani a betegségfigyelés helyzetén: az országos megelőzési, felügyeleti és ellenőrzési program költségvetésének növelésével, és a 2015–2020-ra érvényes Tuberkulózis cselekvési terv jóváhagyásával.

A cselekvési terv, amely a közegészségügyi probléma felszámolását célozza 2050-ig, feltételezi a gyors diagnosztizáláshoz való hozzáférést, az esetek 85 százalékának feltérképezését, az új esetek 90 százalékos, az újrakezelt betegek 85 százalékos sikeres gyógykezelési rátáját, a multirezisztens baktérium okozta betegségben szenvedők legalább 75 százalékának sikeres gyógykezelé­sét, ugyanakkor az ezer lakosra jutó mortalitási arány 5 százalékra való csökkentését. A stratégia értelmében egyetlen családnak sem kell majd szembenéznie hatalmas gyógykezelési költségekkel. Emellett a cselekvési terv feltételezi a tbc-s esetek számarányának csökkenését is évente 10 százalékkal 2020-ig.  

A célkitűzések megvalósításához az állami költségvetésen kívül külső pénzforrások­ra is számítanak. Az egyik ilyen a Norvég Alap, amely a betegségellenőrzést célzó projekthez biztosít 85 százalékos, azaz 11 millió euró értékű támogatást. Emellett az AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelem Globális Alapja is 8 millió eurós támogatással ösztönzi a betegség ellenőrzés alatt tartását.