Etnikumközi szolidaritási tüntetés Kolozsváron
Vissza

Etnikumközi szolidaritási tüntetés Kolozsváron

Kétszázra becsüljük azoknak a számát, akik részt vettek ma este az interetnikus szolidaritásért szervezett akción Kolozsvár Főterén. A Facebookon szerveződő megmozduláson magyarok és románok egyaránt jelen voltak.

A felhívás így szólt: „Nem hagyjuk magunkat manipulálni! Nem fogjuk leköpni a barátainkat és szomszédainkat csak azért, mert egyes botrány- és szavazatlesők ezt akarják. Nem fogjuk feláldozni a békénket az etno-nacionalista hisztéria oltárán. Nem fogadjuk el az erőszakot és a provokációt. Románok, magyarok, németek, romák vagy bármi más lennénk, öntudatos, tisztafejű polgárok vagyunk. Ismét az utcára vonulunk, egy inkluzív, rasszizmus-, sovinizmus- és gyűlöletbeszéd-mentes, európai Romániáért.”

Fotók: Kerekes Ákos, Kerekes Edit, Papp Annamária

Az érkezőknek magyar és román nyelvű, az etnikumok közötti gyűlöletszítás, az erőszak, a manipuláció ellen tiltakozó üzeneteket tartalmazó lapokat osztogattak, a tiltakozók ezekkel vonultak végig a belvároson.

A szervezők nevében Cornel Vîlcu, a BBTE bölcsészkarának tanára, a #Rezist mozgalom tagja és Szakáts István, az AltArt Alapítvány vezetője, ismert kolozsvári civil aktivista szólt.

Vîlcu arra figyelmeztetett: amikor az országban nem mennek jól a dolgok, és a hatalmon lévő pártoknak olyan „bizalmatlansági indítvánnyal” kellett szembesülniük, mint amilyen a május 26-i szavazás is volt, igyekeznek elterelni a lakosság figyelmét a valós problémákról, és ezt a szolidaritást valamilyen formában megbontani. Az uzvölgyi incidens is ebbe a stratégiába illeszkedik, régmúlt idők viszályait ássák elő, különböző csoportokat ugrasztanak egymásnak.

„A kolozsvári tiltakozás célja, hogy bebizonyítsuk, léteznek normális közösségek is Erdélyben, amelyek nagyobb problémák nélkül élnek egymás mellett, és ahol nem számít, hogy valaki éppen román, magyar vagy roma. Vannak azonban pártok, itt a kormánykoalícióra és az ezt támogató politikai alakulatokra gondolok, amelyek szavazatokat nyernek az ilyen jellegű konfliktusokból”, mondta Vîlcu, aki románként és keresztényként elnézést kért mindazoktól, akiket megbotránkoztatott az, amit nemzettársai az uzvölgyi temetőben elkövettek.

Szakáts István elmondta: egyértelmű provokációról van szó, nem szabad hagyni, hogy azok, akik az egészet kitervelték, megússzák a felelősségre vonást.

A tömeg az Unió (Memorandisták) utcáján keresztül a Béke tér irányába vette útját. Többünknek feltűnt, hogy a résztvevőknek osztogatott lapok között olyan feliratú is volt, miszerint „Mi mindannyian románok vagyunk!”.  Kérdésünkre a szervezők azt válaszolták, bakiról van szó, „román állampolgár” értendő ezalatt.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ