Zsoboknak ne csak múltja, hanem jövője is legyen!

Ötödik alkalommal szervezett falunapot a Zsoboki Kulturális Egyesület

Zsoboknak ne csak múltja, hanem jövője is legyen!
A Zsoboki Kulturális Egyesület tagjai immár ötödik alkalommal szervezhették meg a falunapot Zsobokon, 2019. július 5-én, és hasonlóan az előző évekhez, az idei rendezvény sem szűkölködött változatos meg szórakoztató programokban, sem résztvevőkben.

S. D. G.

Öröm és hála töltötte el mind a szervezőket, mind a résztvevőket, hogy idén már az ötödik falunapot szervezhették meg Zsobokon – „avagy a biztonság fészkében”, ahogy a különösen szép és rendezett település weboldalán (zsobok.ro) olvasható. A weboldal következő idézete pedig érzékelteti a lakosok szeretetét és ragaszkodását településük iránt: „A szülőföld szálai örök összekötők a tájjal és a földdel, amiből az ember lett, és amivé lesz, és nem szakadhatnak el soha.” (Fekete István)   

Az előző évek gyakorlata szerint, előzetesen összegyűlt a Zsoboki Kulturális Egyesület közel 30 tagja, és az elmúlt év kiértékelése alapján – figyelembe véve a fiatalok valamint az idősek javaslatait –, összeállította a falunapok programját. A rendezvényt pedig szorgos kezek elő is készítették.

A falunap, mint minden évben, általában egyfajta visszatekintés, annak számbavétele, hogy mit sikerült megvalósítani egy év alatt a kitűzött célokból. Természetesen nem utolsó sorban az együttlét, a találkozás, beszélgetés, együtt örvendezés a célja a rendezvénynek, hogy mindannyian hálát adhassanak a közösen megvalósított álmoknak.

Az idei falunap is áhítattal kezdődött a  Művelődési Ház udvarán, ahol Barta István Zsolt lelkész a Zsidókhoz írt levél 12. fejezete 1. versét helyezte az ott lévők szívére: nem mindegy, hogy milyen cél irányába futunk, hanem mindig lennie kell céloknak. Nagyon fontos, hogy ismerjük a célt, Jézus Krisztust, és kitartással, nem feladva haladjunk feléje. Közben arról sem kell elfeledkeznünk, hogy amit cselekszünk, mind Isten dicsőségére tegyük. Az áhítatot a lelkész kezdeményezésére alakult keresztény zenekar előadása tette színesebbé.

varosnapokHirdetés

Jellemző a településre a rendezettség, tisztaság

A zsoboki embereknek mindig is voltak és vannak céljaik – erősítette meg a lelkész szavait Gál Jankó Erzsébet, a Bethesda Gyermekotthon pszichológusa köszöntő beszédében, amelyben kihangsúlyozta, hogy házasság révén került a településre, ahol mindig úgy érezte, valami csoda az, ami Zsobokon történik. Ám a csoda inkább csak fikció, ezért úgy véli, hogy mindaz, ami Zsobokon történik, Isten terve által és Isten gondviseléséből fakadó, az Istenbe vetett hittel megvalósult  reális dolog. Kihangsúlyozta, számára Isten ajándéka Zsobokon élni, és büszkeséggel vallja magát bárkinek, bárhol és bármikor zsobokinak.

A zsobokiak hosszú távú célja a megmaradás. Olyan példamutató életet akarnak élni, hogy megcáfolva a kalotaszegi egykézést, akár több gyermeket is vállaljanak, a falu ifjait itthon maradásra illetve visszatérésre ösztönözzék, ezáltal Zsobokot gyarapítva, hagyományait tisztelve, a keresztény szellemet megőrizve, a helyi és nemzeti identitást fenntartva. Azért, hogy Zsoboknak ne csak múltja, hanem jövője is legyen.

A vendégek köszöntése után felszólalt Gál Máté István helyi tanácsos, aki megköszönte a zsobokiak összefogását,  a közösség érdekében folytatott önzetlen munkálatokat, segítséget.  Țurucă Daniel, Almás község polgármestere további erőt kívánt a zsobokiaknak. Seres Dénes parlamenti képviselő, Szilágy megyei RMDSZ elnök vallomása szerint, mindig örömmel jön Zsobokra, példaértékűnek tartva, ahogyan egy maroknyi magyar közösség  nemes dolgokra képes, „kevés létszámú, de nagy gyülekezetnek” nevezve Zsobokot.

Kecskés Tibor, Magyarország kolozsvári vezető konzulja nem először járt Zsobokon, és beszédében kifejezte csodálatát az iránt, amilyen sokrétű, a magyarság értékeire épülő, folyamatos fejlődés történik Zsobokon. Elmondta, örömmel tett eleget az idei meghívásnak is, tudva, hogy innen csak szellemileg gazdagodva térhet vissza.

Fotókiállítás a tábor munkáiból

A felszólalók mindannyian kiemelték a zsoboki közösségi összefogást, amely szinte páratlan a környéken, amelynek eredményeként lehet ugyan Zsobok gödörfalu földrajzilag, de annál inkább kimagaslik értékeiben, szellemiségében.

Minden évben a falunap alkalmával felavatnak egy létesítményt. Ilyen volt a közös összefogás révén megvalósult útaszfaltozás, a Művelődési Ház szabadtéri színpadának felépítése, a falu központjában elkészült hirdetőtáblák, a Pátyi Önkormányzat zsoboki vendégháza, a templom melletti Jonathán sétány térkövezése. Idén a falu központjában elkészült út menti térkövezést avatták fel. Nem utolsó sorban hasonlóan fontos, értékes rendezvény az idén immár 24. alkalommal megrendezett festőtábor. Ezek alkalmával számos felbecsülhetetlen értékű alkotás készült, a tábor zárásakor pedig, a falunap programjaként kiállítást rendeznek, Essig József és Essig Klára jóvoltából, akik amellett, hogy minden évben Zsobokot választják az alkotás helyszínéül, belföldről és külföldről is számos híres festőt és fotóművészeket hívnak meg. A vendégek pedig dicsérik  a zsobokiak szeretetteljes, barátságos befogadókézségét, a kultúrájában, hagyományaiban, természeti szépségeiben gazdag Zsobokot.

Állandóan volt közönség 

Az idei kiállítás megnyitását követően a kultúrotthon szabadtéri  színpadán kulturális programok kezdődtek. Eközben a sátrakban finom kürtöskalács, hús és krumpli, pizza, lángos sült, mennyei ízű bográcsgulyás illata szállt a levegőben. A gyerekeket különféle foglalkozások csábították: arcfestés, hajfonás, kézműves tevékenységek. Délutánig a zsoboki gyerekek és ifjak foglalták el a színpadot. Volt néptánc, magyar tánc, rövid kabaréjelentek, ki mit tud vetélkedő, amelynek keretén belül hangszeres fellépésekre, népdal valamint modern dalok éneklésére került sor. Balettelőadás, bűvészkedés is szórakoztatta a nézőket, ezt pedig a zsobokiakból álló CsászárRock zenekar fellépése fűszerezte. Humorosan jegyezték meg, hogy Zsobok sok „ész”-szel büszkélkedhet: hangszer-ész, zen-ész, műv-ész, szín-ész, bűv-ész, stb.

Majd a kolozsvári  Magyar Opera művészei operett slágerekkel örvendeztették meg a vendégeket, és nem csak elvarázsoltak műsorukkal, de közös éneklésre is buzdítottak mindenkit.

Kabaréjelenetek is voltak

Idén másodszorra érkezett a falunapra a Bojtorján együttes, tagjai olyan lelkesen zenéltek, hogy tavalyhoz képest még a záport is sikerült elkergetniük. A sok éve álmodott eső nélküli falunap így válhatott idén valóra. A Bojtorjánt az Unikum együttes követte, zeneszámaival a pázsitos udvarra csábította a részvevőket, és ki-ki fáradtságához, kedvéhez mérten bulizhatott.

Másnap a szervezők a takarításból megpihenve örömmel jegyezték meg, hogy a fáradtság ellenére is  jó volt együtt lenni, és máris a hatodik falunap szervezésén kezdtek gondolkodni.