Zavargások Franciaországban – megkísérelték felgyújtani egy polgármester otthonát

Élisabeth Borne francia miniszterelnök tűrhetetlennek nevezte a Vincent Jeanbrun polgármester otthona és családja ellen intézett támadást

Zavargások Franciaországban – megkísérelték felgyújtani egy polgármester otthonát
Több mint 1300 embert vettek őrizetbe Franciaországban szombaton éjjel, a társadalmi zavargások ötödik napján. Országszerte mintegy 45 ezer rendőrt vezényeltek ki, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy megfékezze a feldühödött tüntetőket. Marseille városában heves utcai harcok zajlottak szombaton éjjel, a tiltakozók és a rendőrök között. Mindazonáltal, a hétvégi történések közül a francia média a legsokkolóbb eseményként arról számolt be, hogy a randalírozó csőcselék vasárnap hajnali fél kettőkor egy lángoló gépkocsival próbálta meg felgyújtani egy Párizs környéki kisváros polgármesterének házát, majd annak a hátsó kerten át menekülő családjára, a feleségét és kisgyermekeit tűzijáték-petárdákat lőtt ki.

Amint arról beszámoltunk, Franciaországban a zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedden reggel egy rendőr agyonlőtt egy 17 éves fiút, az algériai származású Nahel M.-et, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor.

A társadalmi nyugtalanság ötödik éjjele után élénk vita indult meg Franciaországban arról, vajon polgárháborús helyzetben van-e az ország, számolt be a hírado.hu. Ezt az olvasatot erősíti a Párizs agglomerációjában fekvő kisváros, L’Hay-les-roses polgármesterének, Vincent Jeanbrunnak az otthona, és családja elleni támadás is; a BBC tudósítása szerint, a csőcselék a lángoló gépkocsit áttaszította az elöljáró kertjének kapuján, és a lakóház csak azért nem gyúlt fel, mivel az autó nekiütközött valamilyen alacsony falnak, mielőtt az épületet elérte volna. Az ügyészség szándékos emberölés kísérletének gyanújával indított nyomozást; mint írták, ha a lángokban álló gépkocsi nem is érte el a polgármester házát, a cél mindenesetre az volt, hogy az épületet felgyújtsák, vélhetőleg a benne levőkkel együtt. Jeanbrun a merénylet időpontjában a városházán volt, a támadók pedig a hátsó bejáraton át menekülő feleségét és kisgyermekeit tűzijátékokkal lövöldözték. Az anya a BBC közlése szerint menekülés közben kitörte egyik lábát, kórházba került.

A France2 közszolgálati televíziónak helyi lakosok elmondták: a zavargók egyértelműen bosszút akartak állni azért, mert a polgármester megakadályozta a településen a rongálásokat. A rendőrség vasárnap még mindig kereste az elkövetőket.

Valamennyi párt szolidaritásáról biztosította a városvezetőt, Élisabeth Borne miniszterelnök pedig vasárnap tűrhetetlennek nevezte a történteket, és meglátogatta a helyszínen az elöljárót Gérald Darmanin belügyminiszterrel együtt.

Vincent Jeanbrun „egy mérhetetlenül gyáva gyilkossági kísérletnek” minősítette a merényletet, amellyel szerinte az elkövetők „átléptek egy vonalat.” Korábban a polgármester egy televíziós hírműsorban arra kérte, buzdította a francia kormány, hirdessen ki vészhelyzetet az országszerte elharapózó zavargások megfékezése érdekében – Emmanuel Macron államfő ugyanis erre még mutatkozott hajlandónak.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapra virradó éjjel 16 rendőrőrsöt és tíz csendőri laktanyát támadtak meg országszerte a zavargók, akik közül 719-et előállítottak. A kedden kirobbant zavargások kezdete óta szombatra virradóra volt a legmagasabb, 1300 az őrizetbe vettek száma. A híradó.hu beszámolója szerint, a marseille-i rendőröket ért, pénteki és szombati utcai támadások után az egyik legnagyobb francia rendőrszakszervezet azt közölte: „háborúban állunk.”

BRÜSSZELBEN IS TÖBBTUCATNYI EMBERT ÁLLÍTOTTAK ELŐ A RENDŐRÖK

További 35 embert állítottak elő szombat este a napok óta tartó brüsszeli zavargások résztvevői közül; a belga főváros több kerületében is megmozdulások kezdődtek a Franciaországban kedden lelőtt tinédzser halála miatt – tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán vasárnap.  A beszámoló szerint a zavargások résztvevői szombat este Brüsszel belvárosának üzletekkel teli Louise terének közelében gyülekeztek. A főként fiatalokból álló csoport rendőrökre támadt, autókat és üzletek kirakatait rongálták meg. A rendőrség 35 randalírozót állított elő, közülük 31-en fiatalkorúak - közölték. A tájékoztatás szerint a brüsszeli megmozdulások során ez idáig 101 embert állítottak elő, többségük fiatalkorú. A belga fővárosban csütörtökön, az Anneessens nevű téren kezdődtek zavargások. A rendzavarás átterjedt Brüsszel déli és az északi pályaudvarának környékére is. A megmozdulások résztvevői autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Kép forrása: Facebook