Winston-Salem, New Haven és US Open

Winston-Salem, New Haven és US Open
A heti, egyesült államokbeli tenisztornák eseményeit foglaljuk össze főleg magyar és román szemszögből.

Winston-Salem

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást a selejtezőből indult Fucsovics Márton számára az egyesült államokbeli Winston-Salemben (Észak-Karolina állam) rendezett, 665 ezer dollár összdíjazású keménypályás férfi tenisztornán. A világranglistán 122. magyar játékos szerdán a rangsorban 45. Kyle Edmunddal találkozott. A brit teniszező hozzá hasonlóan a kvalifikációban kezdte a viadalt. Az 1 óra 7 perces összecsapás során Fucsovics mindössze három játékot nyert.

Eredmény, nyolcaddöntő: Edmund (brit)–Fucsovics 6:2, 6:1.

A párosoknál versenyben van még a második kiemelt Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román) kettős. A negyeddöntőben mindössze 61 percet töltöttek a Marcus Daniell, Nichollas Monroe (új-zélandi, amerikai) duó társaságában, amelyet 6:1, 6:3-mal küldtek haza. Tecăuék eddigi jutalma 10 440 dollár és 90 világranglistapont, az elődöntőben a Brian Baker, Nikola Mektics (amerikai, horvát, 4.) párossal mérkőznek.

New Haven

Nem tartott tovább a csoda Connecticutban: a 24 éves Ana Bogdan kiesett a New Havenben rendezett (711 ezer dolláros összdíjazású), keménypályás torna nyolcaddöntőjében. A világranglista 124. helyén álló román teniszezőt a szintén selejtezőből főtáblára került, hét esztendővel idősebb belga Kirsten Flipkens (72. a WTA-rangsorban) verte meg egy sima és egy szoros játszmában. Bogdan korábban az első fordulóban az ötödik kiemelt orosz Jelena Vesznyinát búcsúztatta.

A gyorsan elveszített első szett (6:1) után Bogdan 4:2-es hátrányból talpra állt, sőt 6:5-re vezetett is (négy szettlabdát elpazarolt)), a rövidítést viszont 7–1-re elveszítette. Bogdan 10 690 dolláros csekkel és 80 WTA-ponttal bigasztalódhat.

Eremények, nyolcaddöntő: Flipkens (belga)–A. Bogdan 6:1, 7:6 (1); Su-aj Csang (kínai)–Linette (lengyel) 6:3, 6:7 (4), 6:3; Pavljucsenkova (orosz, 6.)–Suarez Navarro (spanyol) 7:6 (3), 6:0; Cibulková (szlovák, 2.)–Cornet (francia) 2:6, 6:2, 6:4.

US Open

Bejutott a US Open selejtezőjének második fordulójába Stollár Fanny: a magyar teniszező szerdán az új-zélandi Marina Erakovic-ot győzte le két játszmában 1 óra 5 perc alatt. A viadal honlapjának beszámolója szerint a 18 éves magyar játékos a második körében az ukrán Katyerina Kozlovával találkozik.

A selejtezők másik magyarja, Gálfi Dalma az első körben búcsúzott. A US Open honlapja szerint a magyar játékos a kvalifikáció első fordulójában a szlovák Anna Karolina Schmiedlovától kapott ki három játszmában, 2 óra 6 perces csatában.

A román selejtezősök száma is megfeleződött, sem Alexandra Cadanţu, sem Patricia Maria Ţig nem tudott kifogni olasz ellenfelén (Jasmine Paolini és Georgia Brescia). A versenyben maradt két teniszezőnek a házigazdák kéviselői jönnek, Mihaela Buzănescu Grace Min, Irina Bara pedig a Bernarda Pera (31. kiemelt) ellen lép pályára.

A főtáblára jutáshoz három mérkőzést kell nyerni.

Eredmények, US Open, selejtező, nők, 1. forduló: Stollár–Erakovic (új-zélandi) 6:4, 6:2; Schmiedlová (szlovák)–Gálfi 2:6, 6:2, 6:4; Paolini (olasz, 21.)–Cadanţu 6:3, 6:3; Brescia (olasz)–Ţig (19.) 7:6 (11), 1:6, 6:2.