Vizsgálódik az ügyészség Băsescu nyilatkozatai ügyében

Vizsgálódik az ügyészség  Băsescu nyilatkozatai ügyében
A legfőbb ügyészség szerdán közölte, hogy egyelőre ismeretlen tettes ellen előzetes vizsgálatot indított Traian Băsescunak a választási hatósághoz korábban többször benyújtott felelősségi nyilatkozatai ügyében, amelyben a volt államelnök azt állította, nem működött együtt a kommunista titkosszolgálattal, holott tavaly szeptemberben a bíróság az ellenkezőjét állapította meg.

Băsescu ellen feljelentést tett júliusban a Mugur Ciuvică által vezetett újságírói oknyomozó csoport. Azt kérték az ügyészségtől, hogy indítsanak eljárást a volt államfő ellen, aki szerintük hamisan állított ki saját felelősségre nyilatkozatot arról, hogy nem volt besúgó 1989 előtt. A törvények szerint ugyanis csak olyan személyek indulhatnak a választásokon, akik nem voltak besúgók 1989 előtt és nem szervezte be őket a kommunista titkosszolgálat, a hírhedt Securitate. Minden jelölt köteles egy saját felelősségű nyilatkozatban kijelenteni ezt és benyújtani a választási hatósághoz a jelölési aktacsomóval együtt. A feljelentők emlékeztettek, hogy Băsescu a 2004-es és 2009-es államelnök-választáskor  is ilyen nyilatkozatot nyújtott be a választási hatósághoz, akárcsak 2016-ban a parlamenti és 2019-ben az európai parlamenti választáskor. A legfőbb ügyészség annyit közölt, hogy egyelőre ismeretlen tettes ellen eljárást indít és megvizsgálja, hogy bűncselekmény történt-e.

A Securitate Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) 2019 májusában állapította meg, hogy Băsescu a Securitate besúgója volt. A volt elnök ezt folyamatosan tagadta, így megtámadta a bíróságon az átvilágító testület döntését, de tavaly szeptemberben a bíróságon is elvesztette a jogi küzdelmet. A CNSAS „újonnan feltárt dokumentumok alapján” megállapította, hogy Băsescut a Securitate már diák korában, 1972-ben beszervezte, amikor elkezdte tanulmányait a tengerészeti egyetemen, s később Petrov fedőnév alatt írt jelentéseket. Két ilyen dokumentumot is találtak, amelyben Băsescu két volt kollégájáról írt elmarasztaló jelentést, egyikük emiatt nem kapott meg egy külföldi megbízatást tengerészként.