Vízparton játszódó regények a tomboló nyári hőség enyhítésére

A Van időm olvasni csoport ajánlásával

Vízparton játszódó regények a tomboló nyári hőség enyhítésére
Hat éve, 2017 januárjában indította útjára Szabados Ágnes műsorvezető, blogger, a budapesti Libertine Könyvesbolt vezetője a Nincs időm olvasni kihívást (NIOK). A kezdeményezés célja nagyjából úgy foglalható össze, hogy közösségépítés olvasásnépszerűsítés által, olvasásnépszerűsítés közösségépítés által, a kihívás részeként létrejött Van időm olvasni Facebook-csoport pedig ma már több mint 64 ezer tagot számlál.

A csoportban minden hónapban adott téma mentén olvasnak a tagok, megmutatva: könyvekre mindig érdemes időt szakítani, a közösség segítségével pedig könnyebben tartható a havi – legalább – egy kötet kiolvasása. Minden hónap első napján bekerül a csoportba az aktuális téma és a kiolvasásra váró közös könyv ajánlója, a hónap utolsó napján pedig a tagok online kibeszélőt tartanak, megtárgyalva, hogy tetszett az adott kötet. Emellett a tagok folyamatosan megosztják egymással a csoportban új könyvszerzeményeiket és – az aktuális közös könyvön kívüli – olvasmányélményeiket.

Helló, július! Irány a vízpart!

A júliusi téma vízparton játszódó regény, közös könyvnek pedig Szabados Ágnes a Carley Fortune által írt Minden elmúlt nyár (Every Summer After) című kötetet választotta, amelyet Kéri Andrea fordított magyarra. „Ez a regény a tökéletes nyári olvasmány, de sokkal több annál: benne van kicsit az az esély is, amelyre mindannyian vágyunk egy elszalasztott vagy esetleg elrontott lehetőség után” – ajánlja a könyvet a kihívás megalkotója. Amint a bejegyzésben olvasható, Fortune regénye hat nyarat idéz fel, önfeledt strandolásokat, nyugodt délutánokat a tóparton, forró nyári éjszakákat – és egy kialakuló, csodálatos szerelmet Percy és Sam között. Kapcsolatuk azonban nem teljesedett ki – de vajon van-e még esély rá? Helyrehozható-e minden egyetlen hétvége alatt? „Erről szól Carley Fortune regénye, amely tehát gondolkodnivalóval is szolgál, és talán segít felidézni a saját elmúlt nyarainkat is. Olyan érzéseket kelt ez a történet, amelyeket mindig keresek, amikor olvasnivalót választok” – írja Szabados Ágnes.


Szabados Ágnes és a Minden elmúlt nyár. Fotó forrása: Facebook, Nincs időm olvasni kihívás! / Van időm olvasni csoport! 

A kiemelt közös könyvvel azonban még nem ér véget a történet, hiszen a vízparton játszódó regény témában további tizenhárom kötetajánlót találunk A Libertine Könyvesbolt honlapján (ide kattintva), így egészen őszig felszerelkezhetünk nyári olvasmányokból. A témában ajánlott könyvek – Carley Fortune Minden elmúlt nyár című kötetén kívül – a következők:

  • Miranda Cowley Heller – Papírpalota
  • Gerald Durrell – Családom és egyéb állatfajták
  • Marie Aubert – Felnőtt emberek
  • Angeline Boulley – A tűzőrző lánya
  • Agatha Christie – Rejtély az Antillákon
  • Carlos Ruiz Zafón – A köd hercege
  • Madeline Miller – Kirké
  • Elena Ferrante – Az új név története
  • Ernest Hemingway – Az öreg halász és a tenger
  • Delia Owens – Ahol a folyami rákok énekelnek
  • Susanne Clarke – Piranesi
  • Emily Henry – Strandkönyv
  • Emily Henry – A könyvek szerelmesei.

További havi témákért és rendszeres könyvajánlókért érdemes ellátogatni – és belépni – a Nincs időm olvasni kihívás! / Van időm olvasni csoport! elnevezésű Facebook-közösségbe.

Borítókép forrása: www.libertinekonyvesbolt.hu