Visszalépett Simona Halep a szentpétervári versenytől

Visszalépett Simona Halep a szentpétervári versenytől
Térdsérülése miatt a negyeddöntő előtt visszalépett a további küzdelmektől Simona Halep, a Szentpétervárott rendezett, 710 ezer dollár összdíjazású keménypályás női tenisztorna első kiemeltje.

A világranglista negyedik helyén álló játékos pénteken a selejtezőkből főtáblára jutott 19 éves orosz Natalja Vihljancevával (115. a világranglistán) csapott volna össze, aki így játék nélkül került a legjobb négy közé.

A 25 éves Halep a bal térdét fájlalja, az Australian Openen is szenvedett miatta, most pedig kiújult a sérülése. Idén az első körben kikapott a kínai Sencsenben, és a melbourne-i Grand Slam versenyen is az első fordulóban búcsúzott, mivel nem volt teljesen gyógyult. Így kétségessé vált a jövő heti, február 11-én és 12-én esedékes Fed-kupa szereplése is – mint ismeretes Románia a Világcsoport II. első fordulójában Belgiumot fogadja Bukarestben.

Az első fordulóban erőnyerő konstancai lány a nyolcaddöntőben két szettben nyert a horvát Ana Konjuh (39.) ellen. Halep idén két győzelem mellett, háromszor szenvedett vereséget; 20 350 dolláros csekkel és 100 világranglistaponttal vigasztalódhat.

*

A negyedik helyen kiemelt Venus Williams egy mérkőzés után, a nyolcaddöntőben búcsúzott. Az Australian Openen szombaton döntőt játszó amerikai játékos meglepően simán, 55 perc alatt kapott ki a francia Kristina Mladenovictól. A második helyen kiemelt, a világranglista ötödik helyén álló szlovák Dominika Cibulková a nyolcaddöntőben egy és negyed óra alatt, két szettben győzte le a horvát Donna Vekicset.

Eredmények, 2. forduló (nyolcaddöntő): Kuznyecova (orosz, 3.)–Gavrilova (ausztrál) 6:1, 6:3; Mladenovic (francia)–V. Williams (amerikai, 4.) 6:3, 6:1; Vinci (olasz, 6.)–Petkovic (német) 6:4, 6:4; Vesznyina (orosz, 5.)–Cornet (francia) 2:6, 6:3, 6:3; Cibulková (szlovák, 2.)–Vekic (horvát) 6:2, 6:2.

A pénteki folytatásban a címvédő olasz Roberta Vinci a negyeddöntőben kikapott Mladenovictól. A 34 éves olasz játékos, aki az első fordulóban Babos Tímeát győzte le, ezúttal esélytelen volt a magyar játékos korábbi párospartnere ellen. Mladenovic az első szettben csupán egy, a másodikban pedig négy játékot bukott el, s magabiztosan került a négy közé. Szintén elődöntős Cibulková, aki két játszmában verte az ötödik kiemelt Jelena Vesznyinát.

Eredmények, negyeddöntő: Vihljanceva (orosz)–Halep (1.) – játék nélkül; Cibulková–Vesznyina 6:3, 6:3; Mladenovic–Vinci 6:1, 6:4; Putyinceva (kazah)–Kuznyecova 6:3, 6:7 (3), 7:5.

Búcsúztak a román játékosok párosban is, Irina-Camelia Begu és Monica Niculescu számára is a negyeddöntő jelentette a végállomást. A román kettőst 70 perc alatt 6:3, 6:2 arányban verte a harmadik Gavrilova, Mladenovic duó. Begu és Niculescu jutalma 6165 dollár és 100 WTA-pont.

Davis-kupa: döntetlen az első nap után a fehérorosz–román meccsen

Minszkben rendezik a Fehéroroszország–Románia az euró-afrikai zóna I. csoportjában az első forduló keretében rendezett Davis-kupa mérkőzést, amely az első napi két egyes után 1–1-re áll.

Az első találkozón a Kolozsvári Universitatea Spotklub veterán teniszezője, a 32 éves Adrian Ungur (313. a világranglistán) négyszettes mérkőzésen legyőzte Ilja Ivaskát (175.). A végeredmény 6:2, 5:7, 7:5, 6:4 volt a román játékos javára.

A nap másik mérkőzésén is borult az elméleti papírforma, a legjobban jegyzett román férfi játékos, az aradi Marius Copil (26 éves, 129. a világrnagsorban) három sima játszmában (6:3, 6:4, 6:4), 101 perc játék után kikapott két esztendővel fiatalabb ellenfelétől, Jegor Geraszimovtól (341.).

Így az állás a két egyes után: Fehéroroszország–Románia 1–1.

Szombaton bonyolítják le a párosok mérkőzését, amelyen a házigazdák Geraszimov mellett a Max Mirnyij játszik, míg Romániát ezúttal a Nicolae Frunză, Horia Tecău duó képviseli. Andrei Pavel szövetségi kapitány ezúttal nem számíthatott a párosspecialista Florin Mergeára a keret összeállítása során.

Vasárnap játsszák a megmaradt egyes mérkőzéseket, a terv szerint az Ivaska–Copil és Geraszimov–Ungur összecsapást.

A két együttes 2005-ben is megmérkőzött Davis-kupa találkozón, a Világcsoportban rendezett első fordulós meccsen Románia 3–2-re nyert Brassóban.

LAPZÁRTAKOR: Pozsonyban szintén Davis-kupa találkozón Szlovákia az első egyes után 1–0 arányban vezet Magyarország ellen, Martin Klizan 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 arányban legyőzte Balázs Attilát. A találkozó 2 óra 30 percet tartott.