Végleges választási eredmények: nincs többsége a PSD-nek a törvényhozásban

Végleges választási eredmények: nincs többsége a PSD-nek a törvényhozásban
Közzétette a Központi Választási Bizottság (BEC) az immár végleges választási eredményeket. Eszerint a 466 tagú törvényhozásban a PSD-nek 154 képviselője és 67 szenátora, a PNL-nek 69 képviselője és 30 szenátora, az ALDE-nek 20 képviselője és 9 szenátora, a PMP-nek 18 képviselője és 8 szenátora, az RMDSZ-nek 21 képviselője és 9 szenátora, az USR-nek 30 képviselője és 13 szenátora van. A nem magyar nemzeti kisebbségeknek összesen 17 mandátumuk van az új törvényhozásban. A szociáldemokratáknak nem sikerült tehát többséget szerezni a parlamentbe, ezt csak az ALDE-val közösen érhetik el.

Hárommal több - összesen harminc - törvényhozói mandátumot szerzett az RMDSZ, miközben a parlament létszáma csökkent. Míg a 2012-ben megválasztott 588 tagú parlamentben az RMDSZ-képviselők és szenátorok aránya 4,59 százalék volt, a vasárnap megválasztott 465 tagú  törvényhozásban az RMDSZ-frakciók súlya várhatóan 6,44 százalékos lesz.

A végleges adatok szerint 18-ról 21-re nőtt a képviselők száma, a szenátusban pedig kilenctagú marad az RMDSZ-frakció. 

Az RMDSZ-nek ismét van Arad és Brassó megyében képviselője, Tulcea helyett viszont Kostancán kap mandátumot. Hargita megyében beugrott az ötödik képviselői mandátum, de elveszítette a Temes megyei képviseletét. A szenátusban az RMDSZ-frakció változatlan létszáma mellett is van változás: Szilágy megyében nem lesz már szenátora a szövetségnek, és elveszti a második Kovászna megyei szenátori mandátumot, de Maros megyében és Bihar megyében is az eddigi egy-egy helyett két-két szenátora lesz.

Mivel a Tulcea megyei mandátum elesett, nem öt, csupán négy lesz a hölgyek létszáma a frakcióban, valamennyien képviselők. Az RMDSZ-szinekben megválasztott 30 parlamenti képviselő közül 18 "újonc", köztük a Kolozs megyei Csoma Botond, a megyei szervezet elnöke is. Veteránnak számít Seres Dénes, aki 1992-2004 között Szilágy megyei szenátor, majd 2004-től képviselő, illetve Verestóy Attila, akit 1990 óta immár nyolcadszorra választanak meg Hargita megye szenátorának.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Határrendőröket sebesítettek meg migránsokat szállító embercsempészek szerda hajnalban egy rajtaütés során, a hatóságok több figyelmeztető lövést is leadtak – közölte az Agerpres hírügynökséggel a román határrendészet temesvári regionális parancsnoksága. 

Belpol