Vasárnapig a könyvek uralják Kolozsvár főterét, megnyílt a 21. Gaudeamus Könyvvásár

Vasárnapig a könyvek uralják Kolozsvár főterét, megnyílt a 21. Gaudeamus Könyvvásár
Megnyílt Kolozsvár Főterén a 21. Gaudeamus Könyvvásár: idén több fedett pavilonban, hozzávetőleg 1500 négyzetméteres területen, 60 standon több mint 80 kiadó köteteivel várják az érdeklődőket a szervezők vasárnapig. A vásáron egyetlen magyar résztvevőként az Idea Könyvtér is képviselteti magát, de például angol és francia kiadványok, zenei lemezek, fejlesztő, oktató játékok és könyvbemutatók is tarkítják a kínálatot. A Román Közszolgálati Rádió, a Kolozsvári Rádió román szerkesztősége és a Gaudeamus csoport által szervezett könyvvásárt Bogdan Roșca, a Kolozsvári Rádió menedzsere, Emil Boc polgármester és az idei kiadás tiszteletbeli elnöke, Rodica Baconski író, műfordító nyitotta meg.

A könyvvásár megnyitóján Bogdan Roșca, a Kolozsvári Rádió menedzsere elmondta: ez az esemény találkozási lehetőséget biztosít a könyvek, az írók, a fordítók, az olvasók és a gyűjtők számára, hogy mindenki együtt, egy helyen ünnepelhesse a kultúrát és az olvasás szeretetét. Kiemelte, az elmúlt két év a könyvkiadóknak, a könyvesboltoknak és a kulturális szféra képviselőinek egyformán nehéz és bizonytalansággal teli volt, ezért még inkább fontossá és megkerülhetetlenné válnak a Gaudeamus Könyvvásárhoz hasonló események. Bogdan Roșca hozzátette: a Főtéren fizikai formában megrendezett vásár virtuális börzével egészül ki, a www.gaudeamus.ro weboldalon ugyanis 62 „online standról” válogathatnak könyveket az érdeklődők.

Emil Boc polgármester úgy fogalmazott, a jóléthez, a demokráciához és a békéhez csak az oktatáson keresztül vezet út, a kultúra és az oktatás a demokratikus társadalom oxigénje. Kiemelte: az álhírekkel, az intoleranciával, a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szemben is az edukáció és a kultúra a megoldás, az a befektetés pedig, amit az oktatásba helyezünk, soha nem hiábavaló. 

Bogdan Roșca elmondta: a könyvvásár idei kiadása a műfordítók előtt tiszteleg, hiszen munkájuk nélkül nem jöhetne létre a nemzetek közötti irodalom- és kultúracsere. A folytatásban a 21. Gaudeamus Könyvvásár tiszteletbeli elnöke, Rodica Baconski író, műfordító kiemelte: bár napjainkat lassan teljesen uralma alá veszi a technológia, a hasonló események még mindig annak jelei, hogy „a gondolat nem kapitulál”, nem adja meg magát, mert azt akarja, hogy rajta keresztül fedezzük fel a világot. Azért olvasunk, hogy a világot saját magunk fedezhessük fel, hogy ne felejtsük el, kik vagyunk és merre tartunk, hogy képzeletünk találkozhasson az írókéval és hogy az érzékenységünkön keresztüli megértés által közelebb kerüljünk egymáshoz – tette hozzá Rodica Baconski.

A vásár április 17-ig naponta délelőtt tíz és este nyolc óra között várja a kolozsvári könyvkedvelőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Könyvvásár és papírkrízis

Megkeresésünkre Nagy Péter, az Idea Könyvtér vezetője és az Exit Kiadó ügyvezető igazgatója elmondta: bár a Gaudeamus Könyvvásár elsősorban román rendezvény, a szervezők kifejezetten nyitottak voltak, jól fogadták és örültek, hogy magyar könyv is kerül idén a kínálatba. Az Idea Könyvtér első alkalommal van kint a vásáron és idén egyedüli magyar standként várja az érdeklődőket. Természetes körülmények között a könyvesboltok, kiadók élete nem csupán statikus eladásból, hanem könyvvásárokból is áll, ez pedig az elmúlt két évben nagyon hiányzott – fogalmazott Nagy Péter, hozzátéve, hogy korábbi kiadványok és újdonságok is találhatók a főtéri standjukon. Kiemelte azokat a könyveket, amelyek magyar és román nyelven egyaránt elérhetők, mint például Papp Annamária és Rohonyi D. Iván kötete, az 1944. június 2-i amerikai bombázásról szóló Megsebzett Kolozsvár (Clujul rănit), valamint a Dr. Hintz Györgyné Boros Ella műkedvelő fényképész hagyatékát bemutató, Blos-Jáni Melinda által szerkesztett Belső képek (Imagini interioare).

„A helyzet az, hogy nem hetente, hanem van, hogy naponta drágul a papír ára” – fogalmazott a könyvforgalmazást is érintő papírválság kapcsán Nagy Péter, kiemelve: náluk egyelőre a papírdrágulás nem jelent számottevő változást a könyvek árát tekintve. A nem túl nagy, 500–800 példányszámban kiadott kötetek esetében a papír hányada egyébként sem olyan jelentős, hogy a drágulása erőteljes árnövekedést okozzon a könyveknél – tette hozzá. Nagy Péter elmondta: inkább a papír beszerzése a problémás, de megfelelő logisztikával és előregondolkodással ez is orvosolható. „Az biztos, hogy papírkrízis van, de nálunk ez még nem okozott fennakadást, az aggasztóbb inkább az energiaárak növekedése, ami biztosan meg fog látszani a közeljövőben kiadott könyveken. A változó árak miatt még nem is tudjuk pontosan leképezni a következő időszakok kiadásait, de optimisták vagyunk” – fogalmazott Nagy Péter.

(Fotók: Rohonyi D. Iván. A megnyitóról és a vásárról készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg)