Utcára vonul a PNL, ha a PSD megszavazza az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését – Dragnea szerint minden marad a régiben

Florin Roman, a képviselőház DJ-je

Utcára vonul a PNL, ha a PSD megszavazza az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését – Dragnea szerint minden marad a régiben
Felszólítják Liviu Dragneát a liberálisok: ne folytassa az egyezkedéseket az RMDSZ-szel a közigazgatási törvény módosításával kapcsolatban. Florin Roman, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője szerint azzal, hogy a szociáldemokraták megígérték a magyaroknak, hogy megszavazzák az anyanyelvhasználati küszöb csökkentését 20-ról 10 százalékra, „darabonként adják el az országot”, ami megengedhetetlen a centenáriumi évforduló hajnalán. Florin Roman elmondta azt is: komolyan fontolgatják, hogy utcára vonulnak tiltakozásként, még mielőtt a parlamenti vitára sor kerülnek, a tervek szerint ugyanis már szeptemberben napirendre akarják tűzni az RMDSZ kezdeményezését. „Miközben a Hargita és Kovászna megyei románok saját hazájukban gyökérteleneknek számítanak, Dragnea vakon szavazza meg az RMDSZ követeléseit!” – veri félre a harangokat Roman.

„A helyi közigazgatási törvény módosítása a magyar nyelv hivatalossá tételét jelenti a központi és helyi állami intézményekben, ugyanakkor lehetővé teszi a székelyzászlók, kétnyelvű feliratok kihelyezését több mint 400 romániai településen. Ezért a PNL felszólítja a PSD-ALDE koalíciót, ne támogassa az RMDSZ-nek a román nemzet ellen irányuló módosító indítványait”, fogalmaz Roman. A képviselő szerint nem csak erdélyi településekről van szó, „gyakorlatilag Bukarestet is felkínálja a PSD az RMDSZ-nek”. (Bukarestben a magyarok számaránya 0,17 százalék – szerk. megj.)

„Jóllehet az RMDSZ több alkalommal is világossá tette, hogy számukra a centenárium a nemzeti gyász éve, egyetlen kormánypárti politikus sem határolódott el ezektől a nyilatkozatoktól, amelyek sértik a román nemzeti érzelmeket” – folyatta vádaskodását Roman.  

Liviu Dragnea nem kommentálta a liberális képviselő nyilatkozatát, csak annyit mondott: a PSD-ALDE és az RMDSZ közti együttműködési megállapodás továbbra is érvényben van. Erről a napokban Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is egyeztetett, aki megerősítette: a szövetség is tartja magát a parlamenti együttműködésről szóló megállapodáshoz. „Az őszi parlamenti ülésszak alatt is folytatjuk az együttműködést, igyekszünk javítani a kommunikáción, a PSD, az ALDE és az RMDSZ parlamenti frakcióinak vezetői ezentúl heti rendszerességgel egyeztetnek a napirenden levő törvénytervezetekről”, nyilatkozta a Szociáldemokrata Párt elnöke.

A közigazgatási törvény módosítására vonatkozó indítványt az RMDSZ júniusban terjesztette elő, a liberálisokból ez már akkor ellenérzéseket váltott ki. Roman képviselő jelenetet is rendezett a szakbizottsági vita alkalmával, amikor a teremben kihangosítva Erdélyről szóló román hazafias nótát bömböltetett.

A tervezetet kedvezően véleményezte a munkaügyi bizottság, jelenleg a közigazgatási szakbizottságban van, ezt követően kerül a képviselőházban vitára. Az RMDSZ a közigazgatási törvény módosításának sikerétől tette függővé a PSD-ALDE koalícióval kötött együttműködési protokollum további sorsát.