Uszodát építenek, parkosítanak idén Széken

Uszodát építenek, parkosítanak idén Széken
A koronavírus járvány miatt kialakult válság ellenére Széken a településszépítési tervek is foglalkoztatják a községgazdákat. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében foganatosított intézkedések mellett a helyi önkormányzat az elkövetkező időszakra beütemezett beruházások kivitelezésén is munkálkodik.

ERKEDI CSABA

„Szeretnénk minden téren valami újat hozni idén, de közben folytatnánk a tavaly elkezdett községfejlesztési munkálatokat is. Az elképzeléseink között szerepelnek különféle beruházások, de merészebb dolgok megvalósítására is vállalkoznánk. Olyanokra, amelyekről ezelőtt harminc évvel Széken álmodni sem mertünk. Ilyen például a fedett uszoda, amit idén tervezünk felépíteni az iskola mellett. Már elkészült a tervrajz, és beszereztünk minden szükséges engedélyt, csak neki kell látni a munkához” - mondta Sallai János polgármester, aki szerint nemsokára a helyi gyermekeknek, fiataloknak nem kell majd Désre, Kolozsvárra utaznia, ha úszótanfolyamon szeretne részt venni. „Nagy dolognak számít ez manapság, hiszen pénzt és időt spórolhatnak a szülők” – mutatott rá az elöljáró. Az idei beruházások listáján szerepel fitneszterem kialakítása is az új uszoda épületében.

Ipari park megnyitásán is gondolkodnak, amely kisebb-nagyobb műhelyeknek (például asztalosműhelynek) adna otthont. Ezzel az intézkedéssel igyekeznek munkahelyet teremteni az otthon maradó fiataloknak, szakembereknek. Várják az eziránt érdeklődő kivitelezőket származási településtől függetlenül.

Az egykor híres széki sóbánya kiépítését is tervezik. Nem kevesebb, mint 35 ezer lejt különítettek el rá a költségvetésben a projekt életbeültetésére. „Idén is jelentős pénzösszeget – 20 ezer lejt – fordítunk ároktisztításra, -szélesítésre, területrendezésre, földhordásra a III. utcában (Berek és sóbánya). Emellett folytatjuk az útjavítást, a közművesítést, új településrendezési tervet állítunk össze – mondta Sallai. Hozzátette: 450 ezer lejt fordítanak 400 folyóméter hosszúságú támfal és közvilágítás kiépítésére a Nagypataknál (a tömbháztól a piactérig).

„Ötvenezer lejt fordítunk vasbeton-kőtámfal építésére az I. II. és III. utcában. Tervezzünk csűr vagy terasz építését a kultúrotthon mellett, ahonnan elköltöztetjük a tejcsarnokot. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk községünk szépítésére, parkosítására, zöldövezetek létrehozására, fák, virágok, egyéb dísznövények ültetésére, gondozására. Ily módon kívánjuk szebbé, rendezettebbé tenni településünket. Az ezt célzó munkálatok értéke 60 ezer lej” – beszélt a település zöldesítésről Sallai.

Az elkövetkező hónapokban 20 lejes befektetéssel felújítják a nádrezervátumban található pallót és kilátótornyot az odalátogató turisták örömére. Tervezik szelektív hulladékgyűjtők beszerzését is, ami szintén újdonságot jelente a község lakóinak. A község területén található utak, mellékutcák, járdák, kutak, hidak, pallók, vízlevezetőárkok javítására, valamint anyag- és gépbeszerzésre 80 ezer lejt irányoztak elő. A mezei utak karbantartása, vízelvezető csatornák kitisztítása, a növényzet, bokrok irtása, vízelvezető sáncok kiásása és szélesítése szintén az idei tervek között szerepel. Erre a polgármester szerint 80 ezer lejt költenek.

„Több középület javítása is, mint az általános iskoláé, a sportteremé, az óvodáké, a II. utca 378 szám alatti raktárhelységé, a volt pékség épületéé és a régi orvosi rendelőé, szerepel az idei teendőlistán” – egészítette ki még a listát Sallai János, aki a lakosság segítségét és hozzájárulását is elvárja.

Ismerve az ott élők szorgalmát, munkához való hozzáállását, a községgazda idei merész tervei meg is valósulnak, hiszen a tavalyi célkitűzéseket is sikerült életbe ültetniük.