Ungváron tárgyalt a magyar és az ukrán külügyminiszter

Ukrajnába utazása előtt megfenyegették Szijjártó Pétert

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter (balról) Andrij Jermak és Dmitro Kuleba társaságában a temetőbe menet (Forrás: Szijjártó Péter/FacebooK)
Hétfőn Ungváron tárgyalt Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A magyar külgazdasági és külügyminiszter a találkozó előtt közösségi oldalán azt írta: a kormány szeretne javítani Ukrajna és Magyarország együttműködésén, s „mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyar közösség visszakapja korábbi jogait.” A magyar közmédia szerint a hétfői magyar-ukrán külügyminiszteri találkozó egyik témája Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij esetleges találkozójának előkészítése.

A találkozó előtt Szijjártó Pétert életveszélyesen megfenyegették, írta a híradó.hu portál. Az ukrán nyelvű levél szerzői azt írták, gyűlölik a magyar kormányt és a külügyminiszter robbanásveszélyes üdvözletre számíthat. Szijjártó Péter újságíróknak a találkozó előtt elmondta: az ukrán és magyar biztonsági szolgálatok a legkörültekintőbben járnak el. A magyar küldöttséghez a záhonyi határnál csatlakozott Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó is, akiről Szijjártó Péter a közösségi oldalán azt írta, hogy „teljesen új szemléletet hozott Kárpátaljára, a megbékélés kultúráját képviseli.”

A hivatalos program Ungváron, a Kálvária temetőben indult, ahova Szijjártó Péter Andrij Jermaknak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének és Dmitro Kulebának a társaságában látogatott el. „Egyre több a halott a csatatéren, nem szabad engedni, hogy még többen haljanak meg! A háborúnak véget kell vetni, emberéleteket csak békével lehet menteni” – írta Szijjártó Péter a temetőben lerótt tiszteletadás után.

A magyar-ukrán viszony fagyos, ugyanis Kijev tíz év alatt egy sor olyan jogszabályt fogadott el, ami a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozta. Ugyanakkor 2017-ben pedig olyan oktatási törvény lépett életbe, ami ellehetetlenítette az anyanyelvi tanítást a magyar iskolákban. A magyar kormány többször figyelmeztette Kijevet a kisebbségi jogokra, de az csak látszatintézkedésekre volt hajlandó. 

Feszült a viszony Ukrajna EU-csatlakozása, a Kijevnek küldött uniós pénzügyi támogatások és fegyverszállítások, illetve az ukrán gabona uniós piacra engedése miatt is. Mint ismeretes, Brüsszel nyomást helyez Magyarországra, hogy támogassa ezeket a kérdéseket. Szijjártó Péter viszont a decemberben közölte: Magyarország a szuverén döntéshozásra vonatkozó jogosultságait soha nem adja fel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Egyesült Államok hatmilliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát. A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.
Külpol
Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol