Újabb műemlékek megmentésére van esély

Újabb műemlékek megmentésére van esély
Az RMDSZ által kezdeményezett, és az ország legnagyobb örökségvédő és hasznosító programjának számító Hívogató Románia. Az országjáró projekt keretében összesen 256 műemlék újul meg országszerte. A harmadik kiírásra sikeresen pályázók máris indíthatják a felújítási munkálatokat – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

A harmadik felhívásban felújításra kerülő műemlékek között számos erdélyi vonatkozású is megtalálható, ilyenek például az élesdi Sólyomkő vára (képünk), a szilágynagyfalui Bánffy-kastély, a székelydályai református templom, a felsőbányai római katolikus templom, a temesvári Hunyadi-kastély, a gyalui római castrum és a Gyárfás-kúria Székelykeresztúron.

„Nagy öröm számomra, hogy a programnak köszönhetően ennyi értékes épület megmenekül. Bízom benne, hogy ezek az épületek a felújítás után a helyi közösségek anyagi hasznára is válnak, hiszen az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk ezekre a helyekre, így növelve a helyi közösség bevételeit és az új munkahelyek számát. Az 1000 éves királyi Sólyomkő vára, a Sturdza-kastély, a Gyárfás kúria, felsőbányai Nagyboldogasszony Templom mind olyan műemlékek, amelyeket országnak-világnak látnia kell, a Hívogató Románia. Az országjáró program keretében pedig nem csak itthon, de Európa szerte népszerűsítjük ezeket az értékeket.” - nyilatkozta Hegedüs Csilla, RMDSZ-es államtitkár.

Borítókép: Füstös Raymond

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell azokat a köztéri alkotásokat, műemlékeket, emléktáblákat, amelyek valamilyen formában a magyar közösséghez kötődnek – az erre vonatkozó, az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosítást tegnap hirdette ki Klaus Iohannis államelnök.
Közhír