Újabb lazítások lépnek érvénybe augusztus elejétől

Két ezrelékes fertőzöttség alatt tömegrendezvények is szervezhetők

Újabb lazítások lépnek érvénybe augusztus elejétől
Tovább lazítanak augusztus elsejétől a járványügyi intézkedéseken. Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) hétfőn este elfogadott, augusztus elsejétől hatályba lépő határozata az előadások, sportesemények, magánrendezvények, tüntetések, workshopok, fesztiválok megszervezésére, illetve a bárok, klubok, diszkók és játéktermek tevékenységére terjed ki. Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta két ezrelék alatt van, többek között szabadtéri fesztiválok is szervezhetők, legtöbb 75 ezer fő részvételével. A fesztiválozóknak ugyanakkor oltásigazolvánnyal, negatív PCR, vagy antigén teszttel kell rendelkezniük, vagy igazolniuk kell, hogy átestek a betegségen. Két ezrelékes incidencia alatt a klubok és kocsmák teljes befogadóképességüket kihasználva üzemelhetnek, ha csakis beoltott személyeket engednek be.

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta nagyobb, mint két, de nem magasabb, mint három ezrelék, legtöbb 2500 fő részvételével tarthatók kültéri helyszíneken kulturális, művészeti, szórakoztató jellegű rendezvények. Amennyiben az incidencia alacsonyabb, vagy legtöbb két ezrelék, 75 ezer fős szabadtéri rendezvények is szervezhetők. A maszkviselés mindkét forgatókönyv esetében kötelező. A rendezvényeken a legalább tíz napja, a teljes sémának megfelelően beoltott, illetve a 72 óránál nem régebbi negatív RT-PCR-tesztet vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet felmutató személyek vehetnek részt, valamint azok, akik bizonyítani tudják, hogy legalább 15, de nem több mint 180 napja átestek a koronavírus-fertőzésen.

 A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvényeket (lakodalom, keresztelő, halotti tor stb.) 5.00 - 02.00 óra között, kültéren 150 fős, beltérben 100 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.
Ugyanakkor, a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a magánrendezvények létszámkorlátja 300 személyre emelkedhet, ha valamennyien teljesen immunizáltak, negatív teszteredményt tudnak felmutatni vagy átestek a betegségen, és a szervezők személyenként legalább 2 négyzetméter területet biztosítanak.
A 2 ezreléknél kisebb incidencia esetén ezeket az eseményeket 5.00 - 02.00 óra között kültéren 200 fős, beltérben 150 fős létszámkorláttal lehet megszervezni, a járványügyi szabályok betartásával.
A CNSU javaslata szerint, a 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a magánrendezvények létszámkorlátja 400 főre nőhet. A részvevők számának megállapításánál nem veszik figyelembe a 16 évesnél kisebb gyerekeket.

Szintén augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 50 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Csak teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek engedhetők be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.

A 2 ezreléknél kisebb fertőzési rátájú településeken a nézőtéri kapacitás legtöbb 75 százalékos kihasználásával lehet megszervezni a beltéri és kültéri sporteseményeket. Hasonlóképpen, védőotással teljesen immunizált, negatív teszteredményt felmutató vagy a betegségen átesett személyek juthatnak be a nézőtérre, és a szervezőknek egyenként legalább egy négyzetméter területet kell biztosítaniuk számukra.
A legalább tíz napja – teljes oltási sémával beoltott - nézők részvételével tartott sportesemények a teljes nézőtéri kapacitás kihasználásával is megszervezhetők.

Augusztus elsejétől a 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken legtöbb 100 személy, a 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken pedig legtöbb 500 személy részvételével szervezhetők tömeggyűlések és tüntetések, a járványügyi szabályok betartásával.

A 2 és 3 ezrelék közötti fertőzési rátájú településeken a bárok, diszkók, klubok és játéktermek 5.00 - 02.00 óra között üzemelhetnek, a kapacitásuk legtöbb 70 százalékával. A 2 ezrelékesnél kisebb fertőzési rátájú településeken ezek a létesítmények kapacitásuk 100 százalékával működhetnek, ha csak a legalább tíz napja teljesen immunizált személyeket engedik be.