Új felszerelés a kolozsvári onkológiának

Új felszerelés a kolozsvári onkológiának
Négy onkológiai intézet – a kolozsvári, a bukaresti, a jászvásári és a temesvári – kapott olyan orvosi berendezést, amely megkönnyíti a gyerekek daganatos megbetegedésének korai diagnosztizálását. Az 5,6 millió eurós befektetést norvég alapokból (85%) és a szaktárca költségvetéséből (15%) finanszírozták.

Cătălin Vlad projekt-koordinátor a kolozsvári onkológián kifejtette: a berendezés megvásárlása mellett közel 300 egészségügyi alkalmazott – orvosok, nővérek, ápolónők – sajátították el a berendezés működtetését. – A berendezés lehetővé teszi a páciensek állapotának követését a kezelés során, illetve utána. A bukaresti, kolozsvári és jászvásári kórház számára egy-egy mágneses-rezonancia és altató berendezést vásároltak, a temesvári intézet pedig új ekográfot kapott – nyilatkozta Vlad.

A kolozsvári onkológián dolgozó volt egészségügyi miniszter, Patriciu Achimaş-Cadariu elmondta: az új mágneses-rezonancia berendezés haszna főleg abban áll, hogy a kis betegeket nem kell más kórházba szállítani, hogy elvégezhessék a szükséges vizsgálatot, továbbá az új altatógéppel bővült a gyerekeket gondozó intenzív részleg aneszteziológiai szolgáltatása is. 

– A projektet 2015-ben indították be, amikor felmérték a különböző egészségügyi területek szükségleteit, és a gyermek-onkológia esetében megállapították, hogy mind a berendezés-, mind a humánerőforrás-állomány bővítésre vár.  Mivel a kolozsvári onkológián ritka daganatos betegségekben szenvedő embereket is kezelünk, az új berendezések ezen esetek vizsgálatát is megkönyíti. Emellett, ha rendelkezésre állnak a megfelelő berendezések, akkor az egészségügyi személyzet sem keres külföldi boldogulási lehetőséget – magyarázta tegnap Achimaş-Cadariu.