U-BT: a Larnaca nem lesz könnyű ellenfél

U-BT: a Larnaca nem lesz könnyű ellenfél
A ciprusi Petrolina AEK Larnaca együttesét látja vendégül a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda csapat a FIBA Európa Kupa csoportkörének harmadik fordulójában ma este fél kilenctől a Horia Demian Sportcsarnokban. Az eddig veretlen U-BT vezetőedzője, Mihai Silvășan és Török Roland sem számít könnyű mérkőzésre a ciprusiak ellen.

KOVÁCS ÁGNES

Kettőből kettő az U-BT eddigi győzelmeinek száma a FIBA Európa Kupában, hiszen a kolozsvári együttes a koszovói KB Peja után múlt szerdán a Gaziantepet is legyőzte Törökországban, s jelenleg négy ponttal a G-csoport első helyén áll. A Larnaca ezzel ellentétben még egyik ellenfelét sem tudta legyőzni, ezért a tabella utolsó helyét foglalja el.

Silvășan ezen tények tudatában is úgy gondolja, hogy nem szabad félvállról venniük az előttük álló mérkőzést. „Az, hogy a Larnaca elvesztette az első két meccsét nem jelent megnyugvást számunkra – kezdte nyilatkozatát a mester a kedd délelőtti sajtótájékoztatón. – Egyénileg nagyon jó játékosokkal rendelkeznek és tudjuk róluk, hogy nagyon agresszíven védekeznek, ezért fizikailag és mentálisan is nagyon nehéz meccsre számítunk ellenük.” Az edző elmondta, hogy eltekintve Kuti Nándor és Wilhelm Brosser régóta húzódó sérüléseitől, nincsenek egészségügyi problémák a csapatban. „Amikor a pályára lépünk, száz százalékban felkészülteknek kell lennünk, ahhoz, hogy győzni tudjunk, ez az egyetlen célunk” – majd hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a Bajnokok Ligájában már kétszer nyerte a ciprusiak ellen, a Larnaca azóta sokat változott, hiszen több játékosukat is lecserélték. „Azt mondtam a fiúknak, hogy most nem szabad a múltra gondolnunk, mert biztos vagyok benne, hogy úgy fognak ide jönni, hogy győzni akarnak, égetően szükségük van a pontokra, azok viszont nekünk is kellenek, és meg is fogunk mindent tenni azért, hogy megszerezzük őket” – hangsúlyozta Silvășan. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem akarnak hosszú távon gondolkodni, hanem lépésről-lépésre szeretnének haladni.

„Az világos, hogy a Larnaca győzni jön ide, ezért nagyon nehéz mérkőzésre számítok, védekezésben és támadásban egyaránt, de úgy gondolom, hogyha a saját játékunkra koncentrálunk és betartjuk az edző utasításait, akkor nyerni fogunk – mondta Török Roland, aki szombaton, a Nagybánya elleni találkozón a legtöbb pontot szerző játékos volt. – Mindannyian tudjuk, hogy az AEK Larnaca már nem az a csapat, akivel a BL-ben találkoztunk, de küzdeni fogunk, mert megakarjuk szerezni a harmadik győzelmünket is a csoportban, hiszen ez majd jól fog jönni a kvalifikáció szempontjából.” A 26 éves játékos azt is elmondta, hogy remek hangulat uralkodik az öltözőben, amihez természetesen az eddigi sikerek is hozzájárultak, de a pályán kívül is jól megértik egymást a játékosokkal. Nyilatkozatában pedig arra kérte a szurkolókat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a Horia Demian Sportcsarnokba, mert „mindegy, hogy ki ellen játszunk, a szurkolók biztatása mindig nagyon sokat segít nekünk” – zárta Török.

Az U-BT idei sikereinek (öt győzelem, 89 összegyűjtött pont) köszönhetően, Romániából egyedüliként került be Európa 100 legjobb kosárlabda csapata közé. A kolozsvári együttes a 87. helyet foglalja el az eurobasket.com által október 27-én frissített ranglétrán s olyan csapatokat előzött meg, mint a boszniai Igokea, a belgiumi Aalstar vagy a szerbiai Borac és Metalac. Első helyen az orosz CSKA Moszkva végzett.

A Petrolina AEK Larnaca elleni mérkőzést a FIBA Európa Kupa YouTube-csatornáján és a sport.ro tévéadón is élőben lehet majd követni.